Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Robin Utrecht
Lezerscolumn

Geertje heeft geen goed woord over voor anti-vaxxers:
Ik heb mijn kind van de crèche gehaald

Redactie VROUW

G

Geertje Visser (37) is moeder van drie kinderen. Ze schreef een column over de gedaalde vaccinatiegraad onder Amstelveense kinderen.

"Het was vorig jaar en de babyzoon was net 6 weken toen er kinkhoest opdook op de basisschool van mijn oudste zonen. Je weet wel, die luchtweginfectie waarbij je zo’n honderd dagen zo hard moet hoesten tot je moet kotsen van het verstopte slijm. En waar kleine baby’s, die nog niet gevaccineerd mogen worden en ook nog niet lekker kunnen hoesten, een zuurstoftekort door kunnen oplopen. Of een hersenbloeding. 

Venkelthee

Maar, beste mensen, nu ben ik volgens de laatste Amstelveense inzichten natuurlijk totáál overdreven bezig, want volgens een groeiend aantal Amstelveense ouders is kinkhoest een gift van moeder natuur. Een lekker kuchje dat je heerlijk moet doorstaan, met een kopje venkelthee en wat antroposofi­sche biodanza, om er na afloop veel sterker en stabieler uit te komen.

Uit recente inzichten blijkt namelijk dat de vaccinatiegraad in Amstelveen gedaald is naar 83,4 procent.* Voor de goede orde: dat is te laag om de groepsimmuniteit (die onder andere zieken en ongevaccineerde baby’s beschermt) te handhaven waardoor ziekten die we ooit hadden verbannen weer 'vrolijk' kunnen terugkeren.

Geertje Visser

Polio

Mazelen, rode hond en misschien zelfs wel polio. Recente inzichten op Facebook hebben namelijk laten zien dat het niet alleen heel erg druk was bij de inauguratie van Trump, maar óók dat vaccins veel meer schaden dan dat ze baten.

Niet dat één van die beweringen (in tegenstelling tot het effect van vaccins) ooit bewezen is, maar hee: wie zit er op wetenschappelijk bewijs te wachten als je het ook gewoon op internetfora kunt opzoeken of kunt varen op het verhaal van de nicht van de bakker z’n zus haar hondenoppas? Als je geopereerd moet worden ga je immers ook liever naar de groenteboer in plaats van naar een chirurg.

Crèche

Nu moeten de ouders van Wolk en Vlinder natuurlijk helemaal zelf weten dat ze later aan Wolk en Vlinder moeten uitleggen dat papa en mama dachten dat vaccineren niet nodig was waardoor ze een beetje doof of onvruchtbaar zijn. Ik had er alleen niet zo heel veel zin in dat míjn jonge, ongevaccineerde baby op de crèche ondergehoest zou worden door Wolk en Vlinder.

En dus belde ik de crèche van keuze. Ja, ze hadden biologische middaghapjes want gezonde voeding was erg belangrijk. En ja, er was ook een uitgebreid pedagogisch plan waarmee iedere nieuwe functionaliteit van mijn baby optimaal zou worden uitgedaagd en vastgelegd. En er was een vier-, wat zeg ik, zes-paar-ogenbeleid om te voorkomen dat onwelgevallige zaken zouden voorvallen.

Vaccinatiegraad

Maar welk percentage van de crèche niet was gevaccineerd, dát mochten we niet weten. Niet dat wij vroegen of alle ongevaccineerde kindjes voortaan in een groene romper naar de crèche konden komen, maar ook een anoniem percentage schijnt ook al enorm privacygevoelig te zijn.

Ik stel daarom voor dat alle ouders die niet geloven dat quinoa helpt tegen de bof, morgen hun crèche bellen om te vragen wat de vaccinatiegraad is. Zodat zij zelf kunnen bepalen of ze dat risico willen nemen of, zoals wij, hun heil elders zoeken. En Wolk en Vlinder? Hebben die dan geen recht op kinderopvang? Natuurlijk wel. Op Urk schijnen ze hele goeie crèches te hebben..."

*Dit zou ook kunnen komen door expatkinderen wiens vaccinatiestatus niet geregistreerd wordt, maar het is niet bekend of dat zo is.

Deze column verscheen ook op Amstelveenz.nl.

Jij op VROUW.nl

Heb je ook een bijzonder verhaal?

Vertel het dan hier...