Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Karlijn met haar dochter die Down heeft.
Foto: Lin Megens via www.confettistories.nl
Lezerscolumn

'Het syndroom van Down...
is dat besmettelijk?'

D

De jongste dochter (4) van Karlijn Migo-Merx heeft het syndroom van Down. Voor sommigen een reden voor lompe opmerkingen. Daarom roept ook Karlijn op tot #doeslief.

"Ik postte een bericht over #haat en #intolerantie op social media. Dat mensen tegenwoordig zo makkelijk de meest heftige woorden uitkramen. Vaak zomaar. Omdat het kan blijkbaar. Of omdat mensen denken dat het kan. 

Ik plaatste een oproep om wat liever tegen elkaar te doen. Met de hashtag #doeslief. Mijn bericht werd gepost op Buskruit met muisjes en is alleen al op LinkedIn inmiddels ruim 10.000 keer bekeken. Wauw!

Lomp

Ik vertelde over hoe wij het ook regelmatig meemaken. Onze jongste dochter (4) heeft het syndroom van Down. En op de een of andere manier, is dat een reden voor sommigen om ongevraagd de meest lompe opmerkingen te maken. 

Dat je toch testen hebt tegenwoordig 'voor dat soort kinderen', of ze nog thuis woont (eh ja… ze is 4?!), of het besmettelijk is... Die laatste vind ik overigens in de categorie hilarisch vallen, maar dat terzijde.

Karlijn. Lin Megens via www.confettistories.nl

Mammoethuid

Mijn man en ik hebben inmiddels een soort mammoethuid ontwikkeld tegen dit verbale geweld. En ook onze andere koters (10 en 9) kunnen inmiddels aardig goed hun zegje doen. Zo was de reactie van onze zoon echt om te gillen zo grappig, toen er twee stratenmakers bij ons voor de deur aan het werk waren. 

Onze kids stonden te kijken hoe ze bezig waren om ons hobbelige stoepje weer waterpas te leggen. Ik zat achter de heg in het zonnetje lekker een boekje te lezen, om mijn koters met een half oog in de gaten te kunnen houden.

Downie

Hoor ik die ene man tegen de andere zeggen: "Hey Downie, werk es door man!" Waarop mijn zoon zegt: "Hey, heb jij ook het syndroom van Down? Mijn zusje heeft dat ook! Ja, nu zie ik het inderdaad!"

Ik had eigenlijk een foto moeten maken van het hoofd van die meneer, ik vond het zó grappig. Hoe mijn zoon destijds 6 jaar, totaal onbewust, die kerel lik op stuk gaf. Op een ontwapenende manier maar mét een boodschap die niet te misverstaan was.

Karlijn met haar zoon. Lin Megens via www.confettistories.nl

Scheldwoord

Toen ik de beste mannen vroeg of ze zin hadden in een bakkie koffie, keek die gast mij vertwijfeld aan. Meende ik dat nou? Of zou hij een kop koffie krijgen waarin ik stiekem had gespuugd? (Toegegeven, ik heb het overwogen). Maar ja, dat lustten ze wel, een kopje koffie. "Ga ik maken voor jullie!", zei ik.

Maar dan moet je wel één ding beloven. Dat je nooit meer Downie als scheldwoord gebruikt." "Nee", zei hij, "dat zal ik inderdaad niet meer doen. Mijn broer is een tijdje geleden uit de kast gekomen. Daar kan ik nou ook nooit meer 'Hey homo!" tegen zeggen…" I rest my case…

Omdenken

Het is vaak een kwestie van omdenken. Dat dat helemaal niet moeilijk is, blijkt uit een actie van columniste Elfie Tromp. Die zich uitsprak over een onderwerp dat blijkbaar veel mensen raakte. Ze kreeg een tsunami aan haatberichten over zich heen.

De manier waarop zij reageerde, bewijst dat onverwacht lief doen, verbaal gif kan ombuigen. Met een paar woordjes. Pats boem, verbazing alom. Ik vind haar reactie echt zo briljant. Bijna net zo briljant als die van mijn zoon.

#Doeslief... Ik ga 'm denk ik maar eens op een tegeltje zetten."

Karlijn geeft met haar blogs een kijkje in haar leven en daarmee hoe het is om een zorgintensief gezin te runnen. Met alle ups en downies. Insta: kaatje_kakelt

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal dat je wil delen?

Dan kan dat hier!