Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: TLG/News United/Stefan Verkerk
Lezerscolumn

Moeder van verdronken Loes (18):
Petje af voor jullie moed

Redactie VROUW

B

Begin deze maand leefde het land mee met de vermissing van Loes (18) uit Epe. Nog datzelfde weekend bleek de jonge vrouw te zijn verdronken. Haar moeder Marike van Triest deelt een hartverscheurend bericht op Facebook. Met haar toestemming delen we dat op VROUW.nl.

Alweer 20 dagen geleden dat Loes vermist raakte. Toen onwerkelijk, en nu nog steeds. Meer dan het over ons heen laten komen kunnen we nog niet en hoe het verder gaat zullen we zien. 'Komt wel goed', waarschijnlijk.

Zoals we bij het afscheid van Loes hebben gezegd willen we via deze weg laten weten aan een aantal mensen wat ze betekend hebben. Want hoe ontzettend wreed en oneerlijk dit ook is, we hebben hierdoor ook met een heleboel fijne, lieve mensen kennis mogen maken. En we gaan ongetwijfeld mensen vergeten te noemen, want er zijn zo veel persoonlijke contacten geweest die betekenis voor (een van) ons hebben gehad. Maar op deze manier willen we laten weten hoe belangrijk men geweest is in deze situatie.

Zo is er Davy. Vanuit de politie ons aanspreekpunt. Het voelde goed. Dat er een vast persoon was, maar ook dat dat Davy was. Heel volledig in rapportages, op een goede manier ook de minder prettige vragen stellen, en ons erg goed aanvoelend. Af en toe iemand helpend met een luisterend oor. Het lijkt me ontzetten zwaar werk, en als ik zie hoe betrokken je was kan ik me niet voorstellen dat je dit tot je pensioen vol houdt, maar ik gun ieder gezin dat in deze waanzin terecht komt jou.

Sandra van Monuta is er nog zo een. Ik zou niet weten wie ik liever om me heen zou hebben in deze periode. Geen idee wat je allemaal hebt moeten regelen, maar zo goed aanvoelend hoe we zijn, wat we wilden en ons beschermend. Ons tijdens ontladingsmomentjes af en toe wat uitlachen (dat deed Davy trouwens ook stiekem) om de opmerkingen die gemaakt werden, maar zo goed aanvoelend dat dit juist nodig was bij ons. Zo'n rust en zorgzaamheid.

Harry van 't Tonnetje. De rust zelve, en ondanks eigen emoties klaar staan voor ons en de vriendengroep van Ton (goede vriend van Niels en Loes, ze gingen zeer regelmatig naar Ton). Wat een fijne man ben jij. Ik kan me er alles bij voorstellen dat deze groep (en anderen) graag bij het Tonnetje komen. Ook het regelwerk rond de drankjes bij de uitvaart, we hadden er geen omkijken naar.

Ben en Marieke van de Rietstulp. Jullie hebben een fijne groep personeel. En daarin spelen jullie een grote stimulerende rol. We vonden het fijn hoe goed jullie Loes hebben aangevoeld en ook de hapjes bij de uitvaart hebben geregeld. We begrijpen nu waarom ze zich helemaal bij jullie thuis voelde.

Dennis van D&S Productions en Events, een appje van Laurens was voldoende voor jullie om zowel het licht als geluid in de sporthal op te pakken. Het voelde zaterdag zo goed toen we binnen kwamen, die sfeer hebben jullie weten te maken.

GertJan van Evento, die niet twijfelde en na een belletje van Arjan de vloerbedekking en statafels regelde op deze korte termijn. En natuurlijk ook Jan Spaan en bestuur van de PWA-hal, dat het mogelijk was de hal te gebruiken en we ook de vrijdagmiddag al konden inrichten. Heel fijn.

We zijn heel erg onder de indruk van heel veel mensen. De mensen dicht om ons heen weten ons wel te benaderen. Maar mensen als Laurens, organisatie feestjes Oene, klasgenoten, vrienden, collega's en zo voort, zij kwamen hier terwijl ze ons niet of nauwelijks kenden. Maar durfden te komen en hun gevoel te tonen. Dit heeft zo ontzettend veel indruk gemaakt en goed gedaan. Verhalen horen, af en toe lachen, af en toe tranen. Zo fijn dat dit met jullie kon. Petje af voor de moed die jullie er voor gehad moeten hebben om de eerste keer te komen.

De collecte voor het WNF heeft het onvoorstelbare bedrag van € 2.788,94 opgeleverd. Hier kan weer een aantal dieren van gered worden, dank jullie wel allemaal! Hopelijk is het niet het laatste dat namens Loes gedaan wordt in deze wereld. Als ik hoor hoe positief en verbindend ze bij iedereen is geweest, hoop ik dat iedereen hier een klein deel van vasthoudt en uitdraagt. Zo wordt ze nooit vergeten, en wordt de wereld weer wat verdraagzamer en mooier. Klinkt nogal zweverig, maar is wel op dit moment mijn gevoel.

Ik weet niet hoe veel mensen het eind van dit verhaal gehaald hebben. Ik hoop heel veel, iedereen die hier in staat verdient het om waardering te krijgen voor de dingen die zij als normaal ervaren. Er zal vast niet zo veel gedeeld worden als het bericht van Loes haar vermissing, want dat was onvoorstelbaar, maar ik hoop dat het via via bij een ieder komt. Dank jullie wel allemaal voor alle steun die we al gehad hebben en ongetwijfeld nog een hele poos nodig zullen hebben.

Liefs van Niels, Saskia en Dion, Arjan en Marike.