Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lieve Sabine

'Ik wil scheiden
maar voel me schuldig tegenover de kinderen'

journaliste

Sabine Leenhouts

I

In Lieve Sabine bespreken we de opvallendste, leukste, moeilijkste en grappigste problemen.

Lieve Sabine,

Na 18 jaar huwelijk wil ik het liefste bij mijn man weg. Ik zie niet hoe ik ooit een gelukkige ‘oude dag’ met hem moet slijten. We houden wel van elkaar maar gaan als broer en zus met elkaar om en er is helemaal geen seksuele aantrekkingskracht tussen ons. 

Ik vind hem zelfs niet meer zo aantrekkelijk en ik denk dat hij mij ook niet meer begeert zoals vroeger. De laatste keer dat we met elkaar naar bed gingen, is dan ook alweer acht maanden geleden. En seks is voor ons allebei helemaal niet zo belangrijk maar om nou te zeggen dat we het buiten de slaapkamer dan heel erg gezellig hebben; nee. Mijn man vindt het wel best allemaal. ''We hebben het toch prima samen? En alleen is ook maar weer alleen'' , zegt hij. Maar ik ben met 45 jaar toch veel te jong voor een liefde- en seksloos huwelijk?

Het probleem is dat we drie kinderen hebben en ik me zo schuldig tegenover die drie voel als ik de scheiding aan zou vragen. Vanaf komend schooljaar zitten ze allemaal op de middelbare school en ik ben bang dat zowel mijn man en vooral de kinderen het me vreselijk kwalijk zullen nemen als ik de stekker eruit trek. We hebben geen ruzie maar ik vind er eerlijk gezegd echt geen bal meer aan. Mijn schuldgevoel houdt me nu nog tegen. Ik weet het echt niet meer. 

Sabine: ''Zolang jullie geen ruzie hebben, zou je er best voor kunnen kiezen om nog bij elkaar te blijven zolang de kinderen thuiswonen. Maar bespreek het met elkaar. Juist de meest moeilijke en vaak ook pijnlijke gesprekken, want zeg maar eens hardop tegen elkaar dat je niet echt meer van elkaar houdt, zorgen voor een enorme verbinding. Ga het gesprek met je man aan. Vertel hem waar je eigenlijk naar verlangt, hoor van hem hoe hij gelukkiger zou kunnen zijn. Wie weet komen jullie ineens veel dichter bij elkaar te staan.

Ik zou natuurlijk een heel verhaal kunnen houden dat je moet kiezen voor je eigen geluk, maar het is voor je kinderen hoe dan ook een enorme verandering als jullie uit elkaar gaan. Als je dat kunt voorkomen dan zou dat toch geweldig zijn.

Vandaag sprak ik verleidkundige Pauline Schueler. Zij heeft een relatie met ruimte, zoals ze dat zelf noemt. Want, volgens Pauline: het is moeilijk om alles waar je naar verlangt te vinden in een man. Maar ook zij is er duidelijk over: praten met elkaar brengt je dichter bij elkaar. Open en eerlijk delen waar je mee zit, brengt je altijd meer. Misschien kun je het opbrengen nog een poging te wagen om toch dat vlammetje tussen jullie weer aan te krijgen. Het gras lijkt namelijk altijd groener aan de overkant. Succes ermee!''