Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lieve Sabine

'Mijn kinderen misdragen zich
sinds de scheiding'

journaliste

Sabine Leenhouts

I

In Lieve Sabine bespreken we de opvallendste, leukste, moeilijkste en soms ook grappige problemen.

Lieve Sabine,

Ik heb twee zoons van inmiddels 11 en 9 en ben vier jaar geleden gescheiden van hun vader. Sinds een jaartje heb ik een nieuwe vriend en al een tijdje komt hij ook af en toe bij mij thuis. Al logeert hij nog niet bij me als de kinderen thuis zijn.

Maar sinds ik die nieuwe vriend heb, gedragen mijn kinderen zich ronduit afschuwelijk. Ze zijn ontzettend brutaal tegen me, schreeuwen en als ik er met ze over wil praten rennen ze weg en sluiten zichzelf op in hun kamer. Het richt zich dus niet tegen hem, maar tegen mij.

Het toppunt was vorige week, toen we met z’n vieren aan tafel zaten en mijn jongste zijn bord naar mijn hoofd gooide. Zomaar. Mijn vriend wil nu voorlopig niet meer langskomen. Hij kan het niet meer aanzien en, hoe erg ik het ook vind, ik geef hem geen ongelijk. Wat te doen?

Sabine: Een scheiding is voor een kind sowieso een ingrijpende verandering en vaak zie je ook nog dat de kinderen hopen dat het weer goed komt tussen hun papa en mama. Met jouw nieuwe relatie maak je aan die droom resoluut een einde.

Dat kan hard aankomen bij de kinderen. Daarbij komt dat ze je nu ook nog eens moeten delen met die nieuwe vriend. Het is daarom heel belangrijk dat de kinderen rustig wennen aan de nieuwe situatie. Dus ook aan het feit dat jij verliefd bent op deze man.

Je zou je kinderen op hun hart kunnen drukken dat de moeder/kind relatie niet verandert. Dat zij altijd jouw jongetjes blijven en dat ze altijd bij jou terecht kunnen met alles. Heb begrip voor hun gedrag maar vergeet niet dat een kind ook recht op regels heeft.

Gooien met servies kan natuurlijk echt niet, ondanks dat je ergens begrip hebt voor het wangedrag. Onze scheidingsmediator Yolande de Best weet er nog veel meer over en dat kun je ook hier teruglezen.

Misschien is het inderdaad een goed idee dat je vriend nog even wegblijft en jullie elkaar vooral zien zonder de kinderen. Je kunt ze natuurlijk wel gewoon laten weten dat je verliefd bent, daar moeten ze toch aan wennen. Maar laat de kinderen bovenal voelen hoe belangrijk ze voor jou zijn. Ik hoop dat het met de tijd beter wordt. Succes!