Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw meet haar buikomtrek
Foto: Hollandse Hoogte
Lieve Sabine

'Mijn man wordt niet meer
opgewonden van mijn lichaam'

journaliste

Sabine Leenhouts

I

In Lieve Sabine bespreken we wekelijks de opvallendste, leukste, moeilijkste en soms ook pijnlijke problemen.

Lieve Sabine,

Mijn man vindt me te dik. Ik kan er niets mooiers van maken. Hij zegt dat hij van me houdt, mij er niet om zal verlaten, maar hij wordt niet meer opgewonden van mijn lichaam. Ik voel me zo rottig door zijn eerlijke bekentenis. Ik ben niet meer de jongste, en inderdaad al jaren niet meer de slankste. Maar ik dacht dat wij op een andere manier een diepere verbinding met elkaar hadden. En natuurlijk zeggen mijn vriendinnen dat ik het me niet moet aantrekken, dat hij blij mag zijn met een vrouw zoals ik. En we vrijen ook nog wel. Maar dat is meestal alleen als ik hem eerst streel en, plat gezegd, hard maak. Ik ben wel op dieet gegaan, maar ik houd het eigenlijk nooit echt vol. Ik heb me er maar bij neergelegd. Ik vind het ook niet zo mooi, maar het is wat het is. En dat is inderdaad niet zoals toen ik 18 was. Mijn man is 53 en nog wel slank, maar natuurlijk ook niet meer zo strak. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen...

Sabine: "Wat een herkenbare vraag en wat moeilijk om daar een goed antwoord op te geven. Er zullen een heleboel vrouwen het met me eens zijn als ik zeg dat híj degene is met het probleem. Maar jij wil je ook begeerd voelen, en dat lukt hem dus minder als het plaatje niet 'klopt'.

En het plaatje dat hij seksueel opwindend vindt, is de slankere versie van jou. Er zijn natuurlijk meer zintuigen dan alleen de ogen. En natuurlijk ziet het lichaam van een 45-plusser er heel anders uit dan dat van een twintiger. Hoe veel je ook gaat trainen of sla gaat eten. Misschien kun je af en toe de zintuigen verleggen? Doe het licht uit, blinddoek elkaar, steek kaarsen aan, masseer elkaar... Kortom, geniet op een andere manier van elkaars lichaam.

Je geeft aan dat hij je nog steeds erg liefheeft. Organiseer wat romantische dingen als een weekend weg of een diner voor twee. Jij bent natuurlijk veel meer dan alleen dat, misschien wat te dikke, lichaam. 

Maar ik proef uit je brief dat je zelf ook niet helemaal tevreden bent met je lijf. Maar juist als jij jezelf volledig accepteert en enorm zelfverzekerd bent over je lichaam, dan word je vanzelf aantrekkelijker. En dat is iets waar je misschien zelf aan kunt werken. Dus of accepteren dat je dikker bent en blijft, of er iets aan veranderen. De keuze is uiteindelijk aan jou. Succes!

Heb jij ook een vraag voor Lieve Sabine? Stuur dan hier - anoniem - je mail.