Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man en vrouw in bed
Foto: Hollandse Hoogte
Lieve Sabine

'Mijn man wil
geen seks meer'

journaliste

Sabine Leenhouts

I

In Lieve Sabine bespreken we wekelijks opvallende, leuke, moeilijke en soms ook pijnlijke problemen.

Lieve Sabine,

Al jaren staat het seksleven van mijn man en mij op een laag pitje. Als je al heel lang bij elkaar bent, is het op zich begrijpelijk dat het in bed wat minder wordt. Maar het laatste jaar hebben we echt nog maar heel sporadisch seks; mijn man heeft gewoon geen zin meer.

Jaren geleden kreeg hij problemen op zijn werk met als gevolg veel stress waardoor hij ook geen zin meer had in seks. Ik had hier alle begrip voor en heb nooit gepusht. Maar toen het weer beter ging en er amper stress meer was, werd ons seksleven niet meer opgepakt.

Ik verkeer zelf - ik ben 49, mijn man een paar jaar ouder - voor mijn gevoel in de beste jaren van mijn leven. Ik zit goed in mijn vel en heb ook nog ontzettend veel zin in seks. Maar mijn echtgenoot dus helemaal niet. Ik raak hier erg gefrustreerd van en vrees dat dit het dan dus is: samen oud worden zonder seks.

Ik heb het al meerdere keren aangekaart maar er komt geen verandering in. Ik houd ontzettend veel van mijn man en wil hem niet kwijt, maar vrolijk word ik er niet van. En als het alternatief nou extra veel knuffelen of zoenen zou zijn… Maar nee. Mijn echtgenoot is sowieso niet erg lichamelijk ingesteld. Ik word er wanhopig van. Moet ik het gewoon accepteren zoals het is?

Sabine: "Het blijft een probleem hè dat eeuwige wel of geen ‘zin in seks’. Tegen vrouwen wordt heel vaak geroepen dat ze maar zin moeten maken. Zou je dat misschien ook tegen je man kunnen zeggen?

Want gebleken is dat mensen die al langere tijd bij elkaar zijn en toch nog een fijn en bevredigend seksleven hebben, regelmatig beginnen met vrijen zonder dat ze vooraf echt zin hebben. Zij weten dat 'zin hebben' niet per se nodig is om toch een heerlijke vrijpartij te beleven.

Dus misschien kun jij toch weer wat vaker het initiatief nemen? In de hoop dat hij volgt? En laten we eerlijk zijn, het is niet zo heel moeilijk om een man op te winden. Verleiding is meestal het toverwoord in de slaapkamer.

En ik snap heel goed dat jij je ook begeerd wilt voelen door je man, maar misschien is het nog niet te laat en kun jij de drempel om samen intiem te zijn, verlagen door hem vaker te verleiden.

Maak er, als het lukt, verder niet een te groot probleem van en breng de frivoliteit terug. Als al jouw inspanningen uiteindelijk tot niets leiden, dan zou je altijd nog voor kunnen stellen om een seksuoloog te raadplegen. Heel veel succes!"

Heb jij ook een vraag voor Lieve Sabine? Stel hem dan hier anoniem.