Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lieve Sabine

'Mijn man vindt
me een slet'

journaliste

Sabine Leenhouts

I

In Lieve Sabine bespreken we wekelijks opvallende, leuke, moeilijke en soms ook pijnlijke problemen.

Lieve Sabine,

Sinds een paar jaar heb ik een relatie met een leuke man. Helaas heeft hij een heel naar trekje: eens in de zoveel tijd vlamt zijn enorme jaloezie op en krijg ik de volle laag. Hij weet namelijk dat ik in mijn vrijgezellentijd geen heilige ben geweest en dat ik verscheidene vriendjes had. Ook gewoon voor maar een nacht. Maar hij had ook andere vrouwen voordat hij mij leerde kennen. Daar hebben we het doorgaans eigenlijk nooit over; wat is geweest is geweest.

Maar mijn vriend verwijt mij om de zoveel tijd een slet geweest te zijn. Dat doet hij dan op een denigrerende manier en soms zelfs in gezelschap van anderen. Hij doet net alsof ik de hoer gespeeld heb, terwijl ik gewoon af en toe een vriendje had en inderdaad dus ook een paar keer een onenightstand. Maar er zat ook een relatie van vier jaar tussen. En toen ik met die jongen was, heb ik onze initialen op mijn bil laten tatoeëren. Ik hoef denk ik niet te vertellen wat mijn huidige relatie daarvan vindt.

Hij haalt me af en toe zo naar beneden dat ik me werkelijk afvraag of hij wel van me houdt. Ik vind eigenlijk niet dat ik dit gedrag verdien. Die tattoo is zo klein en inmiddels zo vervaagd dat je 'm bijna niet meer ziet. Waarom er zo’n probleem van maken? Ik wil hem niet kwijt want hij heeft ook echt zijn lieve en leuke kanten. Maar hoe laat ik hem stoppen met dat jaloerse gedrag?

Sabine: "Je verdient dat gedrag inderdaad helemaal niet. Niemand niet trouwens. Je hebt helemaal niets verkeerd gedaan, het was immers voor zijn tijd. Zijn jaloezie is stuitend en hij komt zelfs bezitterig over. In zijn hoofd is dat wat jullie samen hebben zo exclusief dat jij dat dus nooit met een ander had mogen hebben. Denk je dat zijn gedrag ooit zal veranderen? Hij zal er zelf toch mee aan de slag moeten want jij kunt je verleden niet meer veranderen.

Kun je niet een tattoo over die initialen laten zetten? Om hem een beetje tegemoet te komen? Maar zelfs dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn voor zijn onzekere ego. Je helpt hem ook niet door je aan te passen aan zijn eisen. Hij doet er goed aan om hulp te zoeken om zo uiteindelijk jullie relatie te redden. Ik kan me namelijk voorstellen dat je er op een gegeven moment wel genoeg van hebt. Hij moet gaan geloven en begrijpen dat je voor hem kiest en dat je wat je in het verleden deed ver achter je hebt gelaten. En dat dat dus niets met hem te maken heeft. Ik wens je heel veel succes!"