Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lieve Sabine

'Door het vreemdgaan van mijn ex,
vertrouw ik ook mijn huidige vriend niet'

journaliste

Sabine Leenhouts

I

In Lieve Sabine bespreken we wekelijks opvallende, leuke, moeilijke en soms ook pijnlijke problemen.

Lieve Sabine,

In mijn vorige relatie - van vijf jaar - ben ik enorm bedrogen. Toen ik uiteindelijk zijn meerdere (!) verhoudingen ontdekte, brak mijn hart; ik had hem met heel mijn ziel en zaligheid vertrouwd! Ik verloor mijn vertrouwen in mannen. Als mijn eigen 'man' al niet trouw was, was de rest dat vast zéker niet.

Dat is nu twee jaar geleden en inmiddels heb ik toch weer een nieuwe liefde. Maar ik ben paranoia dat deze man me ook zal bedriegen. Ik kan het niet loslaten en check heel vaak stiekem zijn telefoon.

Toen hij mij daar laatst op betrapte werd hij boos. Ook toen ik uitlegde dat ik het, vanwege mijn vorige relatie, moeilijk vind om hem te vertrouwen toonde hij weinig begrip. Hierdoor verdenk ik hem alleen nog maar meer.

Laatst ben ik zelfs ’s avonds langs zijn huis gereden om te kijken of hij daar wel echt alleen was. En ik ben ook weleens naar de sportschool geweest waar hij iedere zaterdagochtend zegt te trainen. Om te checken of dat ook echt zo is. Natuurlijk was hij daar gewoon en ik schaamde me dood.

Nu heeft hij gezegd dat ik moet stoppen met dat achterdochtige gedrag. Omdat hij niets te verbergen heeft én omdat hij het vervelend vindt dat ik niet geloof dat hij mij en mij alleen wil. Wat moet ik doen om mijn gedrag een halt toe te roepen?

Sabine: "Het is niet meer dan menselijk dat je onzeker geworden bent door je ex. Maar je moet jezelf ervan overtuigen dat jouw huidige vriend niet je ex is. Hij heeft jou niet bedonderd hè, en niet alle mannen gaan vreemd! Naast het vertellen van de reden, kun je hem ook proberen te overtuigen van jouw bereidheid eraan te werken.

Hem controleren zoals je nu doet lijkt me hoe dan ook niet gezond voor je mentale welzijn. En al helemaal niet voor je relatie. Je zou eigenlijk eerst het vertrouwen in jezelf moeten hervinden. Want je bent nu vooral bezig met de verwachtingen die je koestert van deze relatie...

Probeer te vertrouwen op de relatie en ga uit van het beste. Stel dat je opnieuw wordt teleurgesteld, dan overleef je dat echt wel weer. Geloof me, openstaan voor deze nieuwe relatie en nieuwe man is een keuze. Succes!"

Heb je ook een vraag voor 'Lieve Sabine'? Stel 'm hier anoniem!