Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Lijstje!

Heb je last van hooikoorts?
Wellicht helpen deze tips!

Freelance journalist

Marjolein Geels

V

Volgens Pollennieuws zijn er momenteel veel pollen. Rode ogen, een kriebelende neus, niesbuien... Het leven met deze allergie is geen pretje. Ziek melden durven de meesten zich echter niet. Maar met de volgende tips is dat wellicht ook helemaal niet nodig!

1. Honing

Een allergie opwekken met een product waarvoor je allergisch bent, klinkt tegenstrijdig, maar sommigen zweren erbij. Net als dat er bij de griepprik een beetje van het griepvirus wordt ingespoten, kan het gebruik van honing waarin pollen zitten ook als 'medicijn' werken tegen hooikoorts.

Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen University & Research, betwijfelt dit. "Zelf heb ik hier nog geen resultaat van gezien. Ik vraag me ook af of het helpt. Bijen verzamelen vooral stuifmeel van kleurrijke bloemen en dat stuifmeel veroorzaakt geen allergische reacties zoals we die zien bij hooikoortspatiënten."

2. Tapen

Wetenschappelijk is niet aangetoond dat het werkt, maar er zijn huidtherapeuten en fysiotherapeuten die Medical Taping gebruiken. De speciale tape wordt drie keer een week lang op de rug geplakt en geeft een prikkel af aan de huid, wat ervoor zorgt dat het bindweefsel tot rust komt.

Sanne Luiten is huidtherapeut en past deze therapie toe: "Omdat het niet wetenschappelijk bewezen is, kunnen wij niet garanderen dat het werkt. Toch raden wij het sommigen wel aan, omdat wij vaak horen dat het de klachten wel iets verlicht."

3. Zoenen

Het vergt een halfuur tijd van jou en je partner, maar zoenen helpt! Uit Japans onderzoek is gebleken dat zoenen helpt tegen hooikoortsklachten. Wetenschappers voerden dit onderzoek uit bij hooikoortspatiënten en ontdekten dat de klachten afnamen na de flinke zoenpartij.

Van Vliet denkt dat zoenen er vooral voor zorgt dat er andere stofjes aangemaakt worden: "Het lichaam kan meer hebben als je ontspannen bent en zoenen zou best onder de categorie ontspannen kunnen vallen."

4. Knuffelen

Tijdens datzelfde onderzoek werd ook knuffelen onder de loep genomen, maar dit blijkt niet te helpen tegen klachten van hooikoorts.

5. Douchen

Nadat je buiten bent geweest, is de kans groot dat er pollen aan je kleding en haren kleven. Spoel aan het eind van de dag de pollen van je af, was je haar en draag je kleding niet langer dan een dag. Van Vliet voegt daar de volgende tip aan toe: "Hang je was niet buiten op als er veel pollen in de lucht hangen."

6. Dieren

Niet alleen jij neemt pollen mee naar binnen, ook huisdieren doen dat; het stuifmeel van planten waar honden en katten langslopen, blijft hangen in hun vacht. "Een kat of hond onder de douche krijgen om de pollen eraf te spoelen, kan nogal een uitdaging zijn. Ik kan me voorstellen dat dit lang niet iedereen lukt. Daarom raad ik aan om je hond of kat minder te aaien op het moment dat je klachten hebt."

7. Voedsel

Van Vliet waarschuwt dat iemand met hooikoorts vaak ook (ongemerkt) een voedselallergie heeft: "We zien een verband tussen pollenallergie en voedselallergie: hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor graspollen kunnen mogelijk niet (goed) tegen graansoorten en peulvruchten, zoals pinda’s, soja en erwten. Ook tomaat, wortel en aardappelen kunnen aanstootgevend werken. Het verhitten van het eten zorgt er wel voor dat de klachten afnemen of verdwijnen.

8. Binnen

"Blijf binnen!", luidt het belangrijkste advies van huidtherapeut Luiten: "Het is natuurlijk niet verboden om naar buiten te gaan, maar het is wel de vindplaats van de pollen. Ook helpt het om ramen en deuren dicht te houden."

Daar sluit Van Vliet zich bij aan: "In het geval van heel warm weer klinkt dit misschien makkelijker dan het is. Een gouden tip: schaf pollenwerende horren aan. Op veel verpakkingen staat niet specifiek dat ze ook beschermen tegen pollen, maar je herkent ze aan de minuscule gaatjes waar de pollen niet doorheen kunnen komen. Ze laten minder lucht door en voor iemand die toch graag de ramen en deuren open wil hebben, zou dit een goede oplossing kunnen zijn.

Deze tips stonden eerder twee jaar geleden al eens op VROUW.nl.