Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vertraagde vlucht
Foto: Hollandse Hoogte | Xinhua / eyevine
Lijstje!

Verloren bagage mag de vakantiepret niet drukken...
Dit zijn je rechten!

Ismay Gijsen

V

Vandaag is het voor regio Zuid de eerste dag van de zomervakantie! Genieten voor de meesten mits - indien van toepassing - de vliegvakantie niet begint met vertraagde vlucht en/of verdwenen bagage. Mocht dat bij jou gebeuren dan heb je wellicht wat aan dit lijstje dat VROUW maakte.

Als je bagage te laat aankomt, beschadigd is of vermist kun je een schadevergoeding krijgen. Die kun je krijgen via je reisverzekering maar je kunt ook de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Een luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk tot een maximum van 1.300 euro. Dit ligt vast in het Verdrag van Warschau (1929) en het Verdrag van Montreal (1999). Bijna alle landen ondertekenden deze verdragen, waaronder alle 28 landen van de Europese Unie. 

Nieuwe spullen

Ben je op je vakantiebestemming aangekomen en is je koffer blijven liggen in een ander land? Sommige luchtvaartmaatschappijen vergoeden de kosten die je maakt aan noodzakelijke toiletartikelen, zoals een tandenborstel.

Heb je vertraging van drie uur of meer en vlieg je vanaf een EU-luchthaven én met een EU-luchtvaartmaatschappij? Dan heb je recht op een vergoeding, tenzij er sprake is van overmacht. Dan moet je denken aan onaangekondigde stakingen, terrorisme en natuurkwesties als sneeuwstormen.

Heb je een vertraging van meer dan vijf uur? Dan kun je besluiten om je reis niet voort te zetten. Je hebt het recht om het ticketgeld terug te krijgen. Je kunt ook eventueel de luchtvaartmaatschappij in kwestie aansprakelijk stellen. 

Compensatie

  • De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging. De feiten op een rijtje:
  • 1500 kilometer of minder, meer dan drie uur vertraging: je krijgt 250 euro terug
  • Binnen EU meer dan 1500 kilometer of andere vluchten tussen 1500 en 3500 km, meer dan drie uur vertraging, je krijgt 400 euro terug
  • Meer dan 3500 kilometer, tussen de drie en vier uur vertraging, je krijgt 300 euro terug 
  • Meer dan 3500 kilometer, meer dan vier uur vertraging, je krijgt 600 terug.

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder 'vertragingsverhaal' of een verhaal over vermiste spullen?

Vertel het dan hier...

Gerelateerde onderwerpen