Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: hollandse hoogte - kees van de Veen
Lijstje!

Luizencontrole...
Please do try this at home!

Melissa Eissens

I

In alle regio's is de herfstvakantie afgelopen en dat betekent dat de 'luizenmoeders' weer op zoek mogen naar de kleine beestjes op de hoofdhuid van kinderen. Hier lees je vijf tips hoe je dit ook thuis gemakkelijk kunt aanpakken. Please do try this at home!

Je kunt het hele jaar door last hebben van hoofdluizen. En dit geldt niet alleen voor kinderen, luizen kunnen ook prima op het haar van volwassenen leven. Maar die kans is wel kleiner, omdat volwassenen minder haarcontact hebben met anderen. 

Hoofdluizen kunnen eigenlijk alleen goed bewegen op haren, daar hebben ze speciaal ontwikkelde klauwtjes voor. De overdracht van luizen via voorwerpen kan wel, maar gebeurt minder snel. Ze voeden zichzelf met bloed en zijn verder ongevaarlijk, ze brengen geen ziektes over. 

Huismiddeltjes

Nu kun je hoofdluis tegengaan met verschillende luizenshampoos en antihoofdluismiddeltjes, verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Maar je kunt ook met natuurlijkere huismiddeltjes aan de slag gaan. De voornaamste redenen: deze middelen veroorzaken geen bijverschijnselen en zijn veilig. En... je hebt ze meestal toch al in huis!

1. Azijn

Azijn doodt niet altijd de volwassen luizen, maar wel de neten. Zo voorkom je in ieder geval dat er meer luizen bij komen. Vul een emmer met azijn of giet wat azijn in de wasbak. Voeg hier ongeveer net zoveel water aan toe. Ga hier circa 15 minuten met je hoofd in hangen.

Zorg ervoor dat je hoofdhuid goed ondergedompeld wordt in azijn. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar. De azijn zorgt ervoor dat de pH-waarde van de hoofdhuid verandert. En belangrijker nog: een waarde waarvan de hoofdluis niet houdt. Ook kun je azijn gemixt met water een nacht in het haar laten intrekken en daarna goed uitwassen met je gebruikelijke shampoo.

2. Mayonaise

Luizen kunnen tot acht uur zonder lucht, daarna stikken ze. Hiervan kun je door middel van allerlei huismiddeltjes gebruik maken, bijvoorbeeld met mayonaise. Smeer het hoofd er goed mee in, ook achter de oren en in de nek, hun lievelingsplekjes.

Wikkel je hoofd in een doek of gebruik een douchemuts om de mayonaise minstens acht uur te laten intrekken. Was het haar de volgende ochtend uit met shampoo en conditioner. Doe dit twee à drie keer per week, gedurende twee of drie weken. Mayonaise bevat zout, wat de luizen verzwakt en doodt door uitdroging.

3. Tea tree

Niet iedereen vindt deze etherische olie lekker ruiken, maar er zijn goede ervaringen waar het het bestrijden van luizen betreft. Gebruik wel pure tea tree-olie: er is een minimale concentratie van 2% tea tree-olie nodig om luizen en neten te doden. Meng 2 à 4 druppels met een milde shampoo en laat dit dertig minuten inwerken.

Je kunt ook wat tea tree-olie aanbrengen op je vingertoppen en dit achter de oren en bij de haargrens smeren. Doe dit niet te vaak, want pure olie is sterk en kan bij overmatig gebruik de huid irriteren. Heb je geen tea tree-olie? Lavendelolie heeft hetzelfde effect.

'Ik ging met hoofdluis naar mijn werk'

4. Eucalyptus

Ook van de geur van eucalyptus houden luizen niet. Je hebt enkel eucalyptusblaadjes en water nodig. Breng een grote hoeveelheid water aan de kook en voeg hier een paar blaadjes aan toe. Laat het daarna een kwartier staan. Maak je haar en hoofdhuid goed nat met het water, laat het even intrekken en kam daarna het haar uit met een luizenkam. 

5. Föhnen

Onderzoekers hebben ontdekt dat een normale föhn gericht op de haarwortels, verdeeld in twintig delen, 55,3% van de uitgebroede luizen kan doden en 97,9% van de luizeneieren na dertig minuten föhnen. 

Luizen houden van een bepaald klimaat, dit klimaat kun je met de warmte van een föhn verstoren, waardoor ze uitdrogen. Pas wel op dat je niet té heet föhnt, om beschadiging van haar en hoofdhuid te voorkomen.

Tien dagen

Wat voor wie werkt, is per persoon verschillend. Het duurt tien dagen voordat een eitje van een hoofdluis uitkomt. Bij al deze stappen is het dus erg belangrijk om het haar elke dag goed door te kammen met een fijne luizenkam. Door twee weken lang te kammen kun je alle hoofdluizen verwijderen.

Wassen is niet nodig

Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis laat weten dat het advies voor aanvullende maatregelen - zoals het wassen van beddengoed, knuffels en kleding - is ingetrokken door het RIVM. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze maatregelen. Luizen kunnen twee dagen zonder voeding, daarna gaan ze dood. Ben je - eindelijk - van de luizen af? Blijf dan alsnog regelmatig controleren op luizen en neten!

Bron: HeadLiceCenter & MedPageToday