Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Lijstje!

Slapeloosheid, diarree en een opgeblazen buik...
Dit doet te veel eten met je lijf

Meike Blommaert

H

Het begon begin december met chocoladeletters en pepernoten. Toen kwamen de kerststollen en de banketstaven en gisteren lieten we ons massaal gaan met oliebollen, appelbeignets en toastjes. Al dat ongezonde eten hoort nu eenmaal bij december, maar wat doet het met je lijf? Met diëtiste Coline Schoonbeek van Food Mind Body bespreken we de vijf vervelendste kwaaltjes die je krijgt van te veel (en te ongezond) eten.

1. Gewichtstoename

Na de decembermaand zit je kleding hoogstwaarschijnlijk een stukje strakker dan daarvoor. Toch is dit volgens Coline geen reden om direct in januari aan een crashdieet te beginnen. "Zorg dat je na de feestdagen ter compensatie van het teveel eten niet ineens gaat lijnen of heel weinig gaat eten.

Je kunt het beste een beetje opletten: snoep, snacks en alcohol weglaten en normaal, gezond eten. Als je dit een tijdje volhoudt, zal jouw lichaam zich herstellen en is de kans groot dat je vanzelf weer op het gewicht van voor de feestdagen komt."

2. Diarree

Een nachtmerrie: na je vierde oliebol raak je aan de 'dunne' en sprint je naar de wc. Coline: "Als je echt diarree hebt, dan kan het zijn dat je slecht reageert op bepaalde voedingsstoffen zoals lactose. Maar het kan ook zijn dat je spijsvertering van slag is door te vetrijk eten of door alcohol.

Probeer veel water te drinken en vezelrijk te eten (vezels zitten voornamelijk in volkoren producten, groente en fruit). Meestal gaat de diarree vanzelf weer over."

3. Opgeblazen buik 

Nee, je bent niet zwanger, je hebt gewoon last van een foodbaby. Je buik is opgezwollen als een ballon en is heel gevoelig. Toch is er volgens Coline niet direct reden tot paniek: "Een opgeblazen buik kan net als diarree ontstaan door het niet goed reageren op bepaalde voedingsstoffen.

Meestal betekent het opgeblazen gevoel dat er lucht in je darmen zit. Als dit gevoel vlak na de feestdagen komt, kan het incidenteel zijn en gaat het waarschijnlijk met gezond eten vanzelf over. Heb je er vaker last van, dan kan het raadzaam zijn een diëtist te raadplegen."

4. Misselijkheid 

Onafgebroken blijven eten totdat je er misselijk van wordt, is niet heel charmant. Tegelijkertijd is het ons allemaal eens overkomen. Het is ook allemaal zó lekker en weggooien is zonde. Coline: "Waarschijnlijk is je maag gewoon een beetje van slag.

Ook dit gaat vanzelf weer over. Je kunt in de tussentijd gemberthee drinken, dit geeft je maag wat rust. Eet daarbij niet te grote maaltijden en let op vet. Eet het liefst zes kleine, lichte maaltijden op een dag totdat de misselijkheid over is."

5. Slapeloosheid  

Van het geluid van duizendklappers en rotjes gaat niemand beter slapen, maar je bent waarschijnlijk dagenlang later naar bed gegaan dan gebruikelijk. Coline: "Daar raakt je biologische klok verstoord van. Probeer toch op je 'normale' bedtijd in bed te gaan liggen.

Je kunt eventueel een ontspanningsoefening doen, want als je ontspant rust je ook uit. Vergeet de televisie en andere schermen. Deze zorgen voor slapeloosheid! Lees liever een boek als je echt niet in slaap kunt komen."

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje