Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Patricia Rehe
Lijstje!

Duurdere kinderopvang en langer vaderschapsverlof:
dit verandert er in 2019

Redactie VROUW

H

Het nieuwe jaar betekent niet alleen goede voornemens, maar ook financiële veranderingen. Traditiegetrouw zijn er op 1 januari allerlei nieuwe wetten en regels ingegaan. En dat raakt iedereens portemonnee. Van nóg duurdere kinderopvang tot verlengd vaderschapsverlof; de belangrijkste veranderingen voor jou op een rij. 

1 Kinderopvang wordt duurder

Ouders die hun kinderen naar de opvang brengen, hebben vette pech. Volgens een nieuwe regeling moet er dit jaar één medewerker per drie 0-jarigen zijn, nu is die verhouding nog één op vier. Kinderdagverblijven waarschuwden eerder dit jaar al voor hogere kosten. Want zelfs zonder de nieuwe regels zijn er al te weinig werknemers en ellenlange wachtlijsten. 

Om dit toch een beetje goed te maken gaat de kinderopvangtoeslag omhoog. Ouders krijgen dit jaar in plaats van €7,45 maar liefst €8,02 per uur terug. Sommige gezinnen gaan er daarom zelfs op vooruit. De toeslag voor buitenschoolse opvang gaat wel weer omlaag, naar € 6,89 per uur.

2 Nóg langer doorwerken

Dan de kinderen maar onder brengen bij opa en oma? Pas op; die moeten weer iets langer doorwerken. Van precies 66 jaar gaat de AOW naar 66 jaar en vier maanden. En er verandert nog iets. De kleine pensioenpotjes uit het verleden (€2 tot €466 per jaar) gaan verhuizen naar het fonds waar je nog pensioen aan het opbouwen bent. 

3 Hogere energierekeningen

En helaas, ook de energierekening wordt veel duurder. Een gemiddeld gezin betaalt in 2019 €327 euro meer voor gas en licht dan in 2018. 

4 Iets meer kinderbijslag

Gelukkig is er ook een financiële meevaller. De kinderbijslag wordt in april verhoogd. Heb je een van vijf jaar of jonger? Dan krijgen jullie per kwartaal €217. Voor 6 tot en met 11-jarigen stijgt de kinderbijslag naar €264.

5 Papa's krijgen langer vrij

Voor toekomstige ouders is er bijzonder nieuws. Vaders mogen na de bevalling voortaan niet meer twee, maar vijf werkdagen thuisblijven bij hun kindje. En dat werd tijd, want Nederland behoorde tot de Europese landen met het kortste vaderschapsverlof. 

Ook het partnerverlof wordt verlengd. Maar wie daarvan wil genieten, kan beter even wachten met het stichten van een gezinnetje. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in de eerste zes maanden na de geboorte nog eens vijf weken extra verlof krijgen. Tijdens deze weken krijg je 70% van je salaris uitbetaald. 

Jij op VROUW

Kom jij door deze veranderingen enorm in de problemen of ga je er juist op vooruit?

Deel het met ons!

Gerelateerde onderwerpen