Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH
Lijstje!

5 redenen waarom je
die korte trip nu moet boeken!

Madelief de Weerd

I

In januari worden vaak de zomervakantieplannen gesmeed. Maar waarom wachten tot die drie weken zomerzon? Volgens geluksexpert Patrick van Hees is het veel effectiever om vaker korte breaks in te lassen. Gewoon nu al opladen dus!

Meer herinneringen 

De eerste keer in een wereldstad, voor het eerst logeren in een kasteel, de eerste keer zelf gevangen garnalen eten... Het zijn van die dingen die je bijblijven. Op dag 1 fotografeer je nog alle gerechten, wat je de week erna bestelt in het inmiddels favoriete strandtentje, dat raakt in de vergetelheid. Nieuwe herinneringen worden dan ook vooral in de eerste paar dagen van de vakantie gemaakt en door het brein opgeslagen.

Natuurlijk maak je daarna nog van alles mee, maar het is vaak meer van hetzelfde en dat blijft niet hangen. Een korte vakantie zorgt dus voor net zoveel herinneringen als een langere reis. En als je meerdere mini breaks per jaar inlast, verzamel je dus meer mooie momenten.

Van Hees: "Die herinneringen zijn belangrijk, want ze vormen een fijne voorraad waarmee je geestelijk kunt tijdreizen', door in gedachten terug te gaan naar dat ene mooie plekje, die prachtige zonsondergang of die bijzondere gebeurtenis."

Bewuster genieten 

Wie 14 of 21 dagen op dezelfde vakantiebestemming verblijft, heeft tijd genoeg om alle bezienswaardigheden te bezoeken. En ook al ben je niet echt geïnteresseerd in archeologie, die ruïne pik je even mee, want als je er toch bent... Goed, die excursie vergeet je vervolgens zo weer.

Net als het ellenlange verhaal van de gids. Maar als je slechts vier dagen of een week hebt, kies je heel bewust wat je gaat zien of beleven. Je doet dus alleen wat je écht leuk vindt. Dat geeft energie. Daarom geven korte vakanties vaak zoveel voldoening en het gevoel dat je veel langer bent weggeweest. 

Vaker voorpret 

Het vooruitzicht dat je op vakantie gaat - is er een fijner gevoel? Ven Hees: "Vakantievoorpret is een sterke geluksimpuls die je niet moet onderschatten. Ook daarom zou het verstandig zijn om vaker korte vakanties in te plannen, want daar kun je dan naar uitkijken. Boek de trips ver van tevoren, zodat je nog meer tijd hebt om van de voorpret te genieten. Het gelukseffect ná een vakantie is overigens maar kort." 

Ja, dat herkennen we allemaal wel. Eén dag op het werk en je bent die reis naar Griekenland alweer vergeten.  

Geen stress  

Nog een voordeel van kortere vakanties: je hebt er werk-technisch gezien minder last van. "Stress vooraf over het vooruit werken en/of veel werk inhalen na de vakantie... dat kan het gelukseffect van een vakantie beïnvloeden."

De angst om terug te keren naar een niet te overziene berg werk is voor sommigen zelfs een reden om helemaal niet op vakantie te gaan. Als je een korte vakantie neemt, hoef je je daar minder druk om te maken. Je bent immers maar even weg. En dus ga je ontspannen op vakantie en blijf je dat ook.  

Net zo opgeladen

Mensen willen tijdens hun vakantie vooral 'opladen'. Uit onderzoek blijkt dat je niet per se meer oplaadt naarmate de vakantie langer is. In de eerste dagen stijgt het gevoel van je lekker en ontspannen voelen gestaag, met een piek op dag 8. Dus het meeste effect boek je in die eerste week. Ven Hees plaatst nog wel een kanttekening: sommigen hebben meer dagen nodig om helemaal tot rust te komen.

"Maar dat betekent meestal dat ze erg gestrest en vermoeid zijn. Dan is het sowieso goed om te kijken hoe je nu al op dagelijkse basis kan ontstressen en opladen, zodat je niet alles uitstelt tot die ene vakantie." Hm, dan toch nu maar die mini break boeken?