Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Lijstje!

Hoe vaak was jíj
jouw sjaal eigenlijk?

Journalist

Lizette van Loenen

A

Als je aan een wc-bril denkt, denk je meteen aan de enorme hoeveelheid bacteriën die er waarschijnlijk op zitten. Maar wist je dat je in het dagelijks leven met heel veel voorwerpen in contact komt die nog veel smeriger zijn? Wij verzamelden een aantal opmerkelijke voorbeelden. En we vertellen je ook meteen hoe je deze dingen dan wel schoon krijgt en (voor langere tijd) hygiënisch houdt.

Snijplank

Je wast waarschijnlijk vaak netjes je handen voordat je aan het snijden van de broccoli of het stukje kip begint. Maar wist je dat er aan een snijplank meer bacteriën en viezigheid kleven dan op de gemiddelde wc-bril? Wel tweehonderd keer meer! Volgens onderzoek van de Universiteit van Arizona zijn die bacteriën het vaakst afkomstig van rauw vlees en zitten die vooral in de oppervlaktesneetjes van de snijplank.

Zo houd je ‘m schoon: Was je snijplank met afwasmiddel en daarna met een combi van bleekmiddel en een beetje water om de boel te ontsmetten. Maak de plank goed droog en leg ze op een droge plek.

Telefoon

Niet heel verrassend, want je raakt je telefoon soms wel honderden keren per dag aan. Een recent onderzoek van Initial, een bedrijf dat sanitaire producten maakt, heeft bewezen dat je telefoon zes keer meer bacteriën bevat dan een wc-bril. Zit er een leren hoesje om je telefoon, dan is ie helemaal smerig: daar zitten zeventien keer meer bacteriën op dan op een wc-bril. Brrrr!

Zo houd je ‘m schoon: Maak de voor- en achterkant van je telefoon twee keer per dag goed schoon met een vochtige doek. Bonustip: neem 'm niet mee naar de wc, daar vangt het toestel namelijk de meeste bacteriën.

Was

Je frisse, net gewassen kleding lijkt schoon, maar schijn bedriegt. In een was met een lading ondergoed komen ongeveer 100 miljoen E. colibacteriën - de beruchte poepbacterie - vrij. Deze gaan op hun beurt in de rubbers van je wasmachine nestelen. Je wc-bril is daarentegen te droog voor bacteriën.

Zo houd je ‘m schoon: Was je ondergoed apart en reinig je wasmachine eens per maand met bleek om de achtergebleven bacteriën te doden. Gebruik één of twee kopjes bleek en giet dit in het vak voor het wasmiddel.

Kies voor het warmste programma en laat de trommel verder leeg. Na afloop maak je de wasmachine goed droog met een doek. Laat als je helemaal klaar bent de deur open om het laatste vocht uit de trommel te laten verdampen.

Sjaal

Kleding was je regelmatig, net als beddengoed. Maar om ook je sjaal (en muts en handschoenen) te wassen, komt vaak niet in je op. Best smerig, want hij zit vol dode huidcellen, oude parfumresten en spuug (hij hangt immers in de buurt van je mond). Hoog tijd voor een wasbeurt, want bacteriën leven het liefst op plekken waar veel dode huidcellen zijn.

Zo houd je ‘m schoon: Je hoeft je sjaal niet elke week te wassen, om de week is prima. Het hangt van het materiaal af hoe, maar een tweewekelijkse wasbeurt is geen overbodige luxe.

Handtas

Ze gaat waar jij staat, net als de bacteriën die eraan en erin zitten. Volgens Britse onderzoekers is je handtas drie keer smeriger dan een kantoor-wc. Zij onderzochten 25 verschillende handtassen en, je raadt het al, de meeste bacteriën zitten op het hengsel en/of de handvatten. Ook blijkt de inhoud van je tas niet heel schoon: de meeste bacteriën zitten vaak op handcrème of lippenstift.

Zo houd je ‘m schoon: Zet je tas niet op de grond en was de uitneembare tassen zo vaak mogelijk. Plastic of leren tassen maak je regelmatig schoon met desinfecterende doekjes.

Vloerkleed

Tapijt of een kleed is als een verzamelplek voor stof en dode huidcellen: het lievelingseten van bacteriën. Reken maar uit hoe vies je kleed is als je weet dat een mens gemiddeld 1,5 huidcellen per uur (!) verliest. We helpen je een handje: er leven ongeveer 200 duizend bacteriën per vierkante centimeter van een kleed. De meest voorkomende soorten zijn E. coli, staphylococcus en salmonella.

Zo houd je ‘m schoon: Je stofzuiger kan niet tot de 'bodem' van het tapijt reiken, dus zit er niets anders op dan het ding professioneel te laten reinigen.