Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Peter Hilz
Lijstje!

7 Tips: zo overleef je het krijspaleis
zónder op de vuist te gaan

journaliste

Hester Zitvast

D

De kinderhoek in een all you can eat-restaurant in de Utrechtse 'Wall' is per direct gesloten. De reden? Er zijn aanhoudende incidenten met 'ruziënde ouders'. Dinsdag liep een conflict volledig uit de hand, de politie moest er aan te pas komen. En vorige week zijn in indoorspeelparadijs Monkey Town in Breda acht (!) volwassenen met elkaar op de vuist gegaan, omdat hun kinderen ruzie hadden. De hoogste tijd dus voor zeven tips om de kinderhoek of indoorspeeltuin te overleven.

1. Zorg dat je uitgerust bent

Als volwassene in een indoorspeelhal of -kinderhoek verblijven, staat bijna gelijk aan een stukje topsport bedrijven. Ga de uitdaging daarom uitgerust aan. Want deze slag winnen, doe je in bed.

Zorg dat je er de avond ervoor op tijd in ligt en pak desnoods voorafgaand aan de exercitie nog een powernap mee. Denk aan je vitaminen, eet extra groenten en fruit. Je moet zo fit en fris mogelijk ten (strijd)tonele verschijnen.

2. Lees je in

Ben je er nog nooit geweest? Lees je dan van tevoren goed in. Je vertrekt ook niet op goed geluk naar een land waar je te voet de jungle gaat ontdekken; zie dat maar als goede vergelijking. 

Wat kun je verwachten? Hoe ervaart de gemiddelde bezoeker het geluidsniveau? Hoe is de temperatuur? Wat kun je er eten? Kijk plaatjes en filmpjes. En ja, dat is heftig. Maar die goede voorbereiding heb je echt nodig om een schokeffect te voorkomen.

3. Blijf nuchter

Het lijkt misschien verstandig om je bij binnenkomst direct helemaal vol te gieten met alcohol, maar het is toch verstandiger om nuchter te blijven. Allereerst natuurlijk omdat je de kinderen ook weer terug naar huis moet vervoeren. Maar vooral omdat je zo tenminste helder blijft denken. Verdoven lijkt dan wel de enige optie, maar de vlam slaat met alcohol op nou eenmaal sneller in de pan.

4. Sluit je af

Neem oordoppen mee en zorg dat je iets fantastisch te lezen hebt. Iets waar je even helemaal een andere wereld mee wordt ingezogen; jouw vlucht uit de werkelijkheid dus.

Het zal zeker niet makkelijk zijn om je te focussen op literatuur als er een slordige dertig kinderen simultaan een driftbui krijgt omdat het fort van levensgrote legoblokken in elkaar dondert. Maar het kan je er nét doorheen trekken.

5. Blijf zitten

Sowieso spaar je door te blijven zitten je krachten, maar het is vooral niet nodig dat je de hele tijd als een broedse kip achter je kroost aan rent. Ze komen écht wel weer bij je terug, jij hebt immers het gezag over eten en drinken.

Je hoeft niet mee in de klimtoren. Die is niet gebouwd op volwassen vrouwen. Het ziet er echt niet uit als jij op zo’n veel te klein bobsleekarretje van de rollerglijbaan afroetsjt.

Gilt je kind van boven dat-ie niet meer naar beneden durft? Charter een ander, ouder kind om het op te lossen. Beloof de held een lolly. Of een PlayStation desnoods. Verdiep je snel weer in je boek/serie - whatever.

6. Stel jezelf een eindtijd

Natuurlijk heb je licht nodig, aan het eind van de hysterische tunnel waar je je in begeeft. Stel jezelf daarom een keiharde eindtijd, een doel. Leef daar naar toe. Tel af. Geef jezelf tussendoor beloningen.

Ben je er al een uur? Dan mag je nog een kop koffie, mét enorme koek of stuk taart. Ben je er twee uur, dan mag je zo na afloop naar de juwelier rijden om jezelf te trakteren op een nieuwe armband. Ben je er drie uur, dan mag je van jezelf een nieuwe auto uitzoeken. Je verdient het.

7. Bemoei je er niet mee

Indoorspeeltuinen grossieren in irritante kinderen. Je spot ze al direct bij binnenkomst (ze gillen vaak heel hard en hebben vrijwel allemaal een enorme groene snotneus) en linkt ze waarschijnlijk ook al meteen aan de al net zo irritante ouders.

Hun kind doet nooit iets. Hun kind gooit ALLE ballen uit de ballenbak. Hun kind is bij ieder incident betrokken. Maar er iets van zeggen, kan jou een gebroken neus of een kaakfractuur opleveren.

Blijf ver van kinderruzies. Probeer het onopgevoede kroost van een ander niet te corrigeren. Bemoei je er niet mee. Denk aan de eindtijd, denk aan de wereld buiten de muren van het krijspaleis. Je kunt het. En wat héb je je kind weer gelukkig gemaakt.

Succes!

Praat mee

En hoe denk jij er eigenlijk over? Zie je indoorspeelhallen als het summum van genot? Of krijgen ze jou met geen tien paarden dit soort attracties in? Hoe overleef jij deze klim- en krijsjungle?

Heb je wel eens een vechtpartij meegemaakt? Bizarre incidenten aanschouwd? Waardoor denk je dat het zo vaak uit de hand loopt tussen ouders onderling? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!