Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Marcel van den Bergh
Lijstje!

Zo sleep je je kind
door de examenperiode heen

Redactie VROUW

H

Het is weer zover. Woensdag gaat de examenperiode van start en dat brengt vaak een hoop stress met zich mee. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders zelf. Wil jij je kind helpen met een goede voorbereiding? VROUW vertelt je hoe je dat het beste kunt doen – of wat je juist moet laten!

Zorg ervoor dat je kind voldoende nachtrust krijgt. Genoeg slaap zorgt ervoor dat de examenstof goed verwerkt kan worden in het geheugen en dat je kind fit de dag begint. Een nachtje doorhalen resulteert niet in betere cijfers. Houd de ‘nachtuiltjes’ goed in de gaten.

Gezond eten

Leren vergt veel energie en dat kan natuurlijk niet op een lege maag. Goed en regelmatig eten heeft een positieve invloed op het leren. Maak bijvoorbeeld een lekker ontbijtje klaar voor je bikkelende kind en probeer de ‘suikerbommen’ – als marsrepen en energiedrankjes – te vermijden. Suiker zorgt namelijk voor concentratie van heel korte duur. Geef daarom geen koekjes, maar liever een stukje fruit.

Plannen en belonen

Plan hoe en wanneer er wat geleerd wordt en zorg voor een goede structuur. Het is belangrijk om genoeg pauzes tussen het leren in te lassen. Zit jouw studiebol al drie kwartier achter elkaar te blokken? Trek je kind even achter de boeken vandaan en ga iets anders doen om even te ontspannen.

Complimenten

Natuurlijk moet je je kind soms wat harder aansporen om te gaan leren, maar het geven van complimenten is ook erg belangrijk. Zo motiveer je je kind én geef je het zelfvertrouwen. “Je bent heel goed bezig, ik ben trots op je.”

Sfeer en omgeving

Een positieve sfeer en omgeving om in te leren is belangrijk. Zorg dat het huis er opgeruimd is om afleiding te voorkomen. Met de gordijnen en ramen open, een bloemetje op tafel en een georganiseerde studeerplek kom je al een heel eind.

Rust 

Zorg ervoor dat je kind in alle rust kan leren. Visite is nu even niet welkom en eventuele luidruchtige broertjes/zusjes moeten lekker gaan buitenspelen. 

Telefoon

En niet te vergeten: de smartphone. Laat dat ding geen stoorzender zijn tijdens het leren. Zorg bijvoorbeeld dat je kind het geluid en meldingen uitzet, of leg de telefoon op een plek waar het niet voor afleiding kan zorgen. 

Tips

Heb jij nog goede tips om je kind te helpen met de voorbereiding voor de eindexamens? 

Laat het ons weten en laat een reactie achter!

En, wat vind jij? Laat je horen!