Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Maaike Olde Olthof
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
Maaike Olde Olthof

'Dit meisje valt buiten de groep,
dat merk je aan alles'

Maaike Olde Olthof

M

Maaike Olde Olthof is gescheiden en moeder van dochters Puck (9) en Charlie (6). Deze keer krijgt ze lastige vragen op een kinderfeestje.

"Ik wil meer chips." Julia houdt haar dwingende hand vlak onder mijn neus. Ze heeft gitzwarte randen onder de nagels. "Ik heb honger." "Nog even wachten, jullie krijgen zo patat", zeg ik. Ik help Nicole met het kinderfeestje van haar dochter Evy.

Pipi Langkous 

We proberen een tiental wild enthousiaste achtjarigen in toom te houden. Als iedereen rustig aan tafel zit, komt er een enorme schaal met dikke friet en wat rauwkost, appelmoes en kroketten. De kinderen kijken met grote, gretige ogen. Julia staat meteen op om een hand in de schaal te stoppen. Ze schrikt als ik haar bij de pols grijp. Ik kan gelukkig voorkomen dat ze met haar vingers in de gloeiendhete friet graait.

Dit meisje valt buiten de groep, dat merk je aan alles. Ze wordt niet gepest maar vindt bij niemand aansluiting. Het liefst zou ik haar er nu bij willen betrekken. Dat poogde ik vroeger ook met de buitenbeentjes op school. Het had zelden een positief effect. "Waarom krijg ik geen cola?" Opnieuw een vraag van Julia. Ik wijs naar het glas dat voor haar staat. "Je hebt toch sinas?" "Ja, maar ik heb ook cola besteld." Nicole, die tegenover me zit, rolt met haar ogen.

Sigaretten

"Sorry", zegt ze, als we een momentje samen hebben. "Evy wilde Julia per se uitnodigen. Wat mij betreft is het de laatste keer." "Ze is een beetje wereldvreemd maar het lijkt me geen slechte meid. Een soort Pippi Langkous, zonder ouders." Ik kan het niet laten Julia te verdedigen. "Ik heb medelijden, niemand speelt met haar."

"Nou, zo’n lieverd is het niet", aldus Nicole. "Ze zag een pakje sigaretten in mijn tas liggen. Tikt ze me aan en zegt: 'Niet doen hoor. Roken is slecht voor je.' Dat hoefde ik als kind niet tegen een volwassene te zeggen. Dan had ik er flink van langs gekregen."

Vegetariër

Ze kijkt nerveus op haar horloge. Het feestje loopt nu al uit. Nicole vraagt of ik straks een paar kinderen naar huis kan brengen. Dat beloof ik. Ik denk dat het beter is dat Julia met mij meegaat. Dan valt mijn oog ineens op Tim, die sip naar zijn kroket kijkt. "Smaakt het?" vraag ik. "Ja. Zij zegt alleen dat ik geen dier moet opeten!" Hij wijst met zijn vinger boos richting Julia. Die knikt. "Ja, want het is zielig." Ook dat nog.

"Prima dat jij geen vlees eet, Julia, maar wil je een ander die dat wel doet dan niet lastigvallen?" Alle kinderen kijken me ineens aan. "Vegetariër, bourgondiër,  hindoe of moslim: heel goed. Houd het lekker bij jezelf." Is mijn stem te luid, klonk het bits? Ik kijk naar Nicole, die lachend haar duim opsteekt.

Kleine auto

Na een ijsje, dat godzijdank geen vragen of strijd oplevert, is het tijd om naar huis te gaan. De meisjes op mijn achterbank moeten nog wat stoom afblazen, behalve Julia. Die staart dromerig voor zich uit. Het is een onbegrepen kind. 

We hebben even oogcontact in de spiegel. "Moeder van Puck?" vraagt ze. Zie je wel, dit meisje zit gewoon nog vol vragen, er is waarschijnlijk niemand die de tijd voor haar heeft of neemt. Denk ik. "Ja, Julia?" "Waarom rijd jij eigenlijk in zo’n kleine auto?"