Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Stef Nagel
Maaike Olde Olthof

'Dat spleetje heeft
inderdaad geluk gebracht'

Maaike Olde Olthof

M

Maaike Olde Olthof is gescheiden en moeder van dochters Charlie (6) en Puck (9). Deze keer heeft ze het over het schoonheidsideaal dat ze met Madonna gemeen heeft.

Ik kan me voegen bij Lara Stone, Madonna, Vanessa Paradis en Jane Birkin (van de Hermès-tas). Niet omdat ik zo oogverblindend mooi ben, maar vanwege het spleetje. Een spleetje tussen de tanden is een van de zeven schoonheden. De lijst is vast door iemand opgetekend die zelf deze imperfecties had (sproeten, kuiltjes in de wangen, een moedervlek boven de lippen etc.). Ik lag van veel dingen wakker maar niet van mijn tanden.

Fietsenrek

Toen de spleet van mijn vader op latere leeftijd uitgroeide tot fietsenrek stapte ik, ongerust over wat me in de toekomst te wachten stond, naar de orthodontist. “Tja, u heeft talloze renovaties gehad, de kans is groot dat, als u nu een beugel neemt, het hele gebit daarop reageert.” Geen beugel dus. “Is opvullen een optie?” vroeg ik wanhopig. “Dan krijgt u echt heel grote voortanden.” Natuurlijk wilde ik niet als Thea (van Theo) door het leven. Ik zag nog maar één uitweg: acceptatie. 

Vriendin Eva, die ook op de lijst staat vanwege haar sproetjes, probeert als ze een borrel op heeft vaak een euro tussen mijn tanden te stoppen (een stuiver is te smal, 20 eurocent blijft perfect steken). Eva is de vriendin die altijd wil ‘stappen’ en het liefst in een ranzige, Ierse pub zit. De laatste avond dat ik meeging was memorabel. De pub is haar terrein: donker poepbier, krakende vloeren en schreeuwende mannen. 

Geluksspleetje

Ik zat rechtop in mijn krappe kokerrok op een barkruk en probeerde wat van de avond te maken. “Wat ben jij léuk!” Het was de slechtste pick-up line ever en toch sprak zijn buitenlandse accent me direct aan. Hij was aantrekkelijk en sterk. Niet te breed. Een vrolijke Schot die Cooper heette. De grap over een Mini mocht ik niet maken, zei hij. Hij straalde zo erg dat zijn charisma van zijn kale hoofd af spatte. 

“Waarom kijk je zo?” vroeg ik, want ik voelde me een beetje ongemakkelijk. “Dat  spleetje tussen je tanden is echt waanzinnig sexy. In Schotland zegt men dat het geluk brengt.”  “Wat een onzin,” zei ik. “Dit?” Ik wees het aan en haalde de wijsvinger snel van mijn lip omdat het waarschijnlijk heel dom stond. “Als je een spleetje hebt, zal je een gelukkig leven leiden. Dat is Schots bijgeloof.” 

Madonna

De conversatie was daarna moeilijk gaande te houden omdat ik telkens checkte of hij wel of niet op mijn gebit lette. Misschien was het wel een freak? “Denk niet zoveel, het is een onwijs lekkere gast,” fluisterde Eva later in mijn oor. Ach, dacht ik, waarom ook niet. Hij dronk Guinness, ik wodka. We wisten beiden hoe deze avond ging aflopen, maar op de een of andere manier stelden we het lang uit.

Pas na de eerste zoen was ik overtuigd. Vooruit, naar huis! De details van die nacht zal ik je besparen maar de vonken vlogen eraf. Toen ik naast hem wakker werd, met mijn haar compleet verwilderd, lachte ik verlegen naar hem. Hij sloot zijn ogen, deed alsof hij door mijn blik neergeschoten werd, gooide z’n hoofd achterover en zei: “God, I feel like waking up next to Madonna.” Dat spleetje heeft inderdaad geluk gebracht.