Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Stef Nagel
Maaike Olde Olthof

'Geen chakra-ketting kan op
tegen een echte levensles'

Maaike Olde Olthof

M

Maaike Olde Olthof is gescheiden en moeder van dochters Charlie (6) en Puck (9). Voor de wijze levensles die ze ons deze week meegeeft, hoef je geen workshop te volgen.

In een artikel over zinsbeleving lees ik hoe je ‘dichterbij jezelf’ komt. Het verhaal is geïllustreerd met foto’s van mensen die het spirituele licht hebben gezien. Tineke ruilde haar stressvolle baan bij een grote bank in voor een yogamat. Ze geeft nu yogales aan kinderen in Nepal. Dat laatste is wat ze ‘diep vanbinnen altijd heeft gewild’. Het is haar ‘verbeterde ik’. 

Jeuk

Tineke staat met haar moedige levensles in een tijdschrift. Dat dwingt respect af. Toch krijg ik jeuk van spirituele magazines die de beste versie van jezelf propageren via tips voor loslaten en het verkopen van chakra-kettingen. Dan laat ik de workshop 'aura lezen' die de nieuwe abonnee door z’n strot geduwd krijgt nog buiten beschouwing.

Wil je meer je ‘innerlijke’ kompas volgen? Mijn zegen heb je. Maar besef dat je niet op zoek hoeft naar jezelf. Want je bent er al! Hier op aarde, in de keuzes die je maakt, het pad dat je bewandelt en het karma dat je over jezelf afroept. Jij bent er. 

Accepteer wie je bent

Een mens is geen project ter verbetering of een lichaam in groei naar perfectie. Er bestaat geen beste versie. Mindful zijn is in het nu leven. Dat doe je niet via een workshop aura lezen. Accepteer wie je bent en wat er komt: van de duistere hoekjes tot neurotisch gedrag, van de mentale bodem tot fysieke tegenslag.

Nog zo’n misvatting: dat als je eenmaal op de spirituele weg bent, de rest vanzelf komt. Alsof alle puzzelstukken in elkaar vallen. Dat is zo verneukeratief aan die feelgood-verhalen: ze belichten zelden de strijd of de keerzijde van zo’n awakening

Onzin

Was Tineke vanaf dag één hemels gelukkig op die berg in Nepal? Vast niet. Heeft ze nooit twijfels, last van heimwee gehad of een hele nacht gejankt? Als je maar de beste versie van jezelf bent, gaat alles met de stroom mee. Dat is onzin.

Toen ik drie jaar geleden scheidde, voelde de broodnodige beslissing soms als een spirituele wending. Want ik ging, stukje bij beetje, op een andere manier naar mezelf kijken. Ik werd milder. Maar ik lag wel elke nacht wakker van alle zorgen. Kon ik de huur volgende maand wel betalen? Lijden mijn kinderen niet onder al die veranderingen? 

Evenwicht

In de flow van de acceptatie die volgde, ontstond ook een nieuwe liefde. Hij was de Ware, dat voelde ik van kruin tot teen: het was een diepe zielsverwantschap. Hier had ik dus onbewust naartoe gewerkt. Helaas bleek de heftige band onhoudbaar. Het liefdesverdriet was rauw en zoveel scherper dan ik ooit gevoeld had. ‘Pas op, je verliest jezelf nog,’ waarschuwde een vriend. Niets was minder waar.

Het hart lag inderdaad in duizend stukken, ik was intens verdrietig en toch: ik was mezelf. Altijd. Geen ziel, liefde of pijn die dat verandert. Inmiddels is er evenwicht, de huur is geen zorg meer en mijn dochters zijn tevreden. Niets is komen aanwaaien, het is gecreëerd. Het was een levensles en ik heb ervan geleerd. Ik accepteer wie ik was, hoe ik ben en in de toekomst zal zijn. Daar kan geen chakra-ketting of workshop tegenop. 

Jij op VROUW

Wat is de belangrijkste levensles die jij hebt geleerd? En wil je daarover vertellen?

Dat kan hier!