Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Maaike Olde Olthof

'Hun dochter zou nu
zo oud als Puck zijn geweest'

Maaike Olde Olthof

M

Maaike Olde Olthof is gescheiden en moeder van Puck (10) en Charlie (6). Deze keer prijst ze zich extra gelukkig met haar twee meiden.

"Waarom kijkt iedereen?" vraagt Puck. "Omdat we leuk zijn", antwoord ik resoluut. Als alleenstaande moeder met kleine kinderen heb je in een hotel vaak bekijks. Ook dit weekend. Mensen vragen zich vast af: "Waar is de vader, is er überhaupt één?"

Scheut jaloezie

We kaarten met z’n drieën in de lobby, moe van de strandwandeling in de ijzige winterlucht. De meiden warmen zich op aan chocolademelk. Er zit ook een duo dat ons aanstaart. De twee vielen me bij het ontbijt al op. Hij met z’n diepe lachrimpels, zij met het tedere gezicht. Een stel dat lang bij elkaar kan zijn zonder uit te blussen.

Harmonieus is. Een scheut jaloezie schiet door me heen. Maar ook blijdschap want: ze bestaan nog, eeuwigdurende koppels die blijven stralen! Hij lacht ontroerd naar Charlie. Ze is, met de armen over elkaar gebogen, achterin de fauteuil gaan hangen en bungelt met de onderbenen.

Chips

Puck wil een bak chips pakken van een verlaten tafel verderop. "Nee!" zeg ik. "We bestellen zelf wel wat." "Hier, neem die van ons maar", de vrouw schuift een schaaltje pinda’s onze kant op. Haar stem is zwoel, ze heeft iets weg van actrice Linda van Dyck. Puck lacht en bedankt keurig. We raken met elkaar aan de praat.

Sonja en Hans komen uit Brabant en kennen elkaar 'een eeuwigheid'. "Dat dacht ik al", floep ik eruit. "De jongste, daar heb je vast en zeker je handen vol aan?" Hans voegt er een knipoog aan toe. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n smalltalker maar met deze twee verloopt het moeiteloos.

Doodgeboren

"Hoe oud zijn ze eigenlijk?" "Ik ben 6!" roept Charlie blij voordat ik de kans krijg te antwoorden. "Puck is vorige week 10 geworden", zeg ik trots en kijk naar Puck, die zich van het gesprek verwijderd heeft en verveeld door een tijdschrift bladert. Zij kijkt verlegen nu ze onderwerp van conversatie is.

"We hadden ze graag gewild, maar zijn kinderloos. Toen Sonja na vele pogingen uiteindelijk zwanger raakte..." Even blijft het stil "…werd onze dochter doodgeboren", Sonja kijkt Hans verbaasd maar zonder verwijt aan.

Tien jaar

"Dat spijt me." Wat een broze openheid. "Ik weet niet goed wat ik moet zeggen", het is de waarheid. Er komen weinig woorden. "Het geeft niks, meid." Sonja lacht de zwaarte voorzichtig weg. "Het is tien jaar geleden.

We gaan in deze periode altijd een weekend op pad. Samen uitwaaien." Ik snap het; Puck is de dochter die zij ook hebben gekregen, maar meteen weer verloren. Ze zou nu zo oud als Puck zijn geweest.

Bikini

"Mama?" Charlie staat op. "Mogen we nu de bikini aantrekken en zwemmen?" "Ja, ga maar naar de kamer en kleed je om, ik kom ook zo." Als ze weglopen voel ik me, gek genoeg, ineens het vijfde wiel aan de wagen. Is het bot als ik opsta?

Maar Hans manoeuvreert het gesprek gelukkig weer naar de oppervlakte. Als de meiden na tien minuten in badjas beneden staan, neem ik afscheid. "Dank voor het gesprek", zeg ik. "Ik vind jullie een leuk stel." 

Het compliment valt goed, dat zie je. "Veel plezier, Maaike. Wees zuinig op die twee", zegt Hans serieus. Ik knik en besluit net zo lang met de meisjes te zwemmen tot de vellen eraf vallen.