Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Alzheimer Nederland
Foto: © Alzheimer Nederland
Magazine & Glossy

Alzheimer Special
Kathleen Aerts: 'Ik zag mijn moeder veranderen'

Redactie VROUW

A

Alzheimer is niet alleen zwaar voor de patiënt, maar ook voor hun naasten. Hoe is het voor een partner als je geliefde je niet meer herkent, of voor een dochter als je moeder steeds meer verzorging nodig heeft? En wat zijn de tekenen van deze vreselijke ziekte?

De moeder van de voormalig K3-zangeres Kathleen Aerts (37) kreeg alzheimer. Heftig voor allebei. Kathleen vertelt: ''Ze reageerde gelaten toen ik vertelde dat ik zwanger was. Danste uitbundig op een feestje, terwijl mensen besmuikt om haar lachten. Kon niet op bepaalde woorden komen. Ja, als ik terugkijk, zijn er best signalen geweest dat mijn moeder aan Alzheimer leed. Maar wie denkt daar nu aan bij iemand van begin vijftig?!"

--
De vijf mooiste films over dementie
--

Zingen

"Wat we veel doen, is samen zingen. Vaak ook met de andere bewoners. Dan zie ik iedereen zo genieten. Veel mensen denken dat iemand met alzheimer geen emoties meer heeft, maar juist op die momenten wordt duidelijk hoe rijk de binnenwereld nog is. En het is ook een manier van communiceren, terwijl de andere vormen verloren zijn gegaan. Mijn oude vak komt mij dus nog goed van pas. Dat samen zingen... het betekent meer voor me dan tien volle Ahoys bij elkaar!"

--
Lied voor moeder met Alzheimer
--

Zo herken je alzheimer

Dit zijn tien tekenen waar je alzheimer aan kunt herkennen.

  1. Vergeetachtigheid

  2. Problemen met dagelijkse handelingen

  3. Vergissingen over tijd en plaats

  4. Taalproblemen

  5. Kwijtraken van spullen

  6. Verminderd beoordelingsvermogen

  7. Terugtrekken uit sociale activiteiten

  8. Verandering van gedrag en karakter

  9. Onrust

  10. Problemen met zien

Alzheimer-special in VROUW Magazine

Meer aangrijpende verhalen en informatie over alzheimer en dementie kun je vinden in de Alzheimer-special in VROUW magazine.