Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Peter Schoonen
Foto: © Peter Schoonen
Magazine & Glossy

Magazine
Hier moet je op letten als je een BH koopt

Redactie VROUW

N

Nederlandse vrouwen kopen vaak een te kleine bh, omdat ze hun borstomvang onderschatten. Hoe meet je je bh-maat en waar moet je bij je volgende aankoop op letten?

Zo'n zeventig procent van de vrouwen draagt de verkeerde bh-maat, dat blijkt uit onderzoek van Vente-Exclusive. Een grote kans dus dat jij ook de verkeerde maat draagt en het niet doorhebt. Let daarom goed op als je lingerie gaat kopen en meet van tevoren je maat opnieuw op, of laat het doen in de winkel. Want hoofd-, rug- of nekklachten krijgen doordat je de verkeerde bh draagt is alles behalve fijn.

Borstomvang

Meten is weten en dat geldt zeker ook voor je borstomvang. Meet je omvang regelmatig op, ook als je denkt dat het niet nodig is. Je maat kan namelijk verschillen als je bent afgevallen of aangekomen. Moeilijk is het niet: leg een meetlint strak onder je borsten en lees het getal af. Let wel even op dat het lint op dezelfde hoogte zit aan voor- en achterkant, anders meet je alsnog verkeerd. Hieronder lees je wat je maat is.

Omvangsmaten

63-67 cm              omvangsmaat 65
68-72 cm              omvangsmaat 70
73-77 cm              omvangsmaat 75
78-82 cm              omvangsmaat 80
83-87 cm              omvangsmaat 85
88-92 cm              omvangsmaat 90
93-97 cm              omvangsmaat 95
98-102 cm            omvangsmaat 100

Cupmaat

Voor de cupmaat leg je het meetlint ter hoogte van je tepels. Let er weer op dat het lint goed ligt wat hoogte betreft en lees dan het getal af. Haal dit getal nu van het getal af dat je hiervoor hebt opgemeten (de omvangsmaat) en je hebt je cupmaat. In de onderstaande tabel zie je welke maat bij jou past.

Cupmaat

10-11 cm   AA
12-13 cm   A
14-15 cm   B
16-17 cm   C
18-19 cm   D
20-21 cm   DD of E
22-23 cm   F
24-25 cm   G
26-27 cm   H
28-29 cm   I

Extra tips

Let er ook altijd op dat de schouderbandjes niet in je huid snijden en dat de onderkant van je bh niet omhoog kruipt. Dat lijkt een open deur, maar lang niet iedereen let erop. Kijk als laatste nog even naar de zijkant van je bh: zit de rugkant even hoog als de cups aan de voorkant? Dan is het zo goed als zeker dat je de juiste maat hebt.