Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123fr
Foto: © 123fr
Magazine & Glossy

Herkenbaar
Waarom Netflix zo verslavend is

Redactie VROUW

I

In geen enkel land zijn ze zo snel verslaafd aan die nieuwe Netflix-serie als wij dat zijn. Waarom moeten we toch altijd blijven kijken en zijn we écht zo verslaafd? Ik ben in ieder geval schuldig.

Bingekijken is het nieuwe roken. Het is iets wat iedereen doet, zoals vroeger iedereen altijd en overal een sigaret opstak. Netflix is die sigaret. Het lijkt dan ook al zo lang geleden dat de televisieprogrammering mijn kijkgedrag bepaalde. Nu kijk ik wat ik wil, waar ik wil en vooral wanneer ik wil. Nooit meer een week ongeduldig wachten op die nieuwe topserie of één-twaalfde van het jaar nodig hebben om een verhaallijn te leren waarderen. Nu weet ik diezelfde middag al of een serie de moeite waard is (of het hele seizoen).

Verslaafd? Welnee!

Mijn voornemen om twee - vooruit, maximaal drie - afleveringen te kijken op zondagmiddag kan namelijk zomaar omslaan in zes afleveringen. Maar verslaafd? Welnee. Een echte verslaving zorgt voor echte problemen en dat doet deze niet. Ik kijk gewoon tot mijn ogen vierkant zijn en mijn hersenen de zenuwslopende verhaallijn echt niet meer kunnen volgen. Soms kom ik vijf minuten te laat, omdat ik de cliffhanger niet kon missen. Of heb wallen tot mijn tenen, omdat ik de uit-knop pas rond tweeën die nacht vond.

Waarom blijven we kijken?

Gelukkig ben ik niet de enige die verslaafd is (en dit ontkent). Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders sneller verslaafd zijn aan een Netflix-serie dan mensen waar ook ter wereld. Gemiddeld komt de serieverslaving pas op gang na twee tot drie afleveringen, wij zijn soms na één al verkocht. Waarom zijn wij vatbaarder voor de magie van Netflix? Ik vroeg het onze psycholoog Jeffrey Wijnberg. Die voert drie redenen aan:

  • "Nederlandse televisie is vaak van mindere kwaliteit dan een goede Netflix-serie. Mensen worden eindelijk eens gegrepen door iets goeds. Net zoals je voor het eerst in tijden een echt lekker chocoladebroodje eet, na veel matige exemplaren genuttigd te hebben."
     
  • ​"Netflix is voor veel mensen bijna gratis. Je betaalt acht euro per maand om onbeperkt te kunnen kijken, terwijl een bioscoopkaartje al twaalf euro kost voor één film. Nederlanders houden van acties en zijn bang om, wanneer ze niet doorkijken, het aanbod te missen."
     
  • "De verleidingsstrategieën van tegenwoordig zijn erg uitgekiend. Onze omgeving is zo ingericht dat we bijna automatisch dat broodje op het station kopen of, in dit geval, blijven kijken naar Netflix. Toch heeft het uiteindelijk te maken met zelfbeheersing, waar we blijkbaar met z'n allen een chronisch gebrek aan hebben. De televisie maakt voor jou niet meer de keus wanneer jij kijkt, dat doe je zelf. En dat is voor veel mensen lastig."

Toch valt het volgens onze expert allemaal wel mee. Bingekijken is alleen vervelend wanneer die nieuwe serie nog maar het enige is wat telt. Zolang mijn gezelschap net zo verknocht aan Netflix is als ik, voorzie ik geen problemen. Wat kijken we vanavond?