Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123RF
Foto: © 123RF
Magazines

VROUW magazine 43
Feiten en fabels over eczeem

Redactie VROUW

R

Rode, droge, jeukende huid? Misschien is de oorzaak eczeem. Wat is dat precies en is er iets tegen te doen?

1. Er zijn meerdere soorten eczeem

Feit Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen, die vrijwel allemaal jeuk en een rode, droge huid veroorzaken. De meest voorkomende vorm is atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Ook contacteczeem en zwemmerseczeem komen vaak voor. De laatste vorm is eigenlijk geen eczeem, maar een schimmelinfectie.

2. Eczeem is erfelijk

Feit en Fabel Bij atopisch of constitutioneel eczeem is er een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving (allergenen). Het is mogelijk om wel de aanleg te hebben, maar geen klachten. Zo kan een ouder zonder eczeem een kind krijgen met eczeem. De ouder heeft dan wel de aanleg en geeft dit door aan het kind.    

3. Eczeem is niet te genezen

Feit De aanleg voor constitutioneel eczeem is niet te veranderen. Wel zijn er verschillende manieren om eczeem te behandelen en de klachten te verlichten of zelfs te voorkomen. Periodes van ernstige eczeemklachten kunnen worden afgewisseld met periodes, soms zelfs jaren, zonder klachten. Bij 30% van de kinderen met eczeem verminderen of verdwijnen de klachten als ze twee jaar zijn.

4. Eczeem is besmettelijk

Fabel Constitutioneel eczeem, is niet besmettelijk. Zwemmerseczeem, wat dus geen echt eczeem is, is wel besmettelijk. De schimmel die de jeuk en schilferige huid veroorzaakt verspreidt zich makkelijk en snel via warme, vochtige plaatsen.

5. Eczeem is te voorkomen  

Fabel Als een of beide ouders (aanleg voor) constitutioneel eczeem hebben, is de kans groot dat het kind ook aanleg heeft. De mate van de allergie is onder andere te beïnvloeden door niet te roken tijdens zwangerschap en borstvoeding en langdurige borstvoeding te geven of, als dat niet mogelijk is, voor hypoallergene flesvoeding te kiezen. Om klachten te verminderen is het aan verstandig om de stof waar u allergisch voor bent, te vermijden. Gebruik zo min mogelijk zeep en smeer de huid regelmatig in met een vette crème of zalf. Krab zo min mogelijk. Hou de nagels kort en draag ’s nachts eventueel handschoenen. Ook stressfactoren kunnen invloed hebben. Vermijd dit daarom zo veel mogelijk.

6. Bij eczeem is altijd een hormoonzalf nodig  

Fabel. De mate van eczeemklachten is heel verschillend. De symptomen varieren van een droge en licht jeukende huid tot een zeer droge, geïrriteerde en rode huid met bultjes, schilfers en soms blaasjes met een gekmakende jeuk. Bij de lichtere vorm kan het insmeren van de huid met een vette zalf of crème voldoende zijn. Zo’n neutrale zalf zonder genezende stof houdt het vocht in de huid vast, voorkomt dat de huid (verder) uitdroogt en herstelt de natuurlijke huidbarrière. Zijn de klachten erger en is er sprake van een ontsteking, dan kan een corticosteroïdenzalf helpen. Corticosteroiden zijn hormonen die de ontstekingsreactie van het lichaam onderdrukken. Ze nemen de oorzaak niet weg, maar bestrijden de verschijnselen. Bespreek altijd met de arts hoe u een hormoonzalf moet gebruiken.

Cijfers

  • 2,5% van de Nederlanders heeft constitutioneel eczeem. Hiermee staat deze aandoening op de vierde plaats in de top 10 van chronische aandoeningen.
  • Bij kinderen is constitutioneel eczeem na astma de belangrijkste chronische aandoening: 7,2% van de kinderen tot 12 jaar hebben het.
  • De ernst van het eczeem is niet bij iedereen gelijk: van de ca. 400.000 mensen met eczeem, heeft 84% mild tot matig eczeem, 14% ernstig en 2% zeer ernstig eczeem.

Gerelateerde onderwerpen