Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Mariël Kolmschot
Foto: © Mariël Kolmschot
Magazines

VROUW magazine 47
'Sekszorg is nog steeds een taboe'

Redactie VROUW

B

Boann van der Zee (38) is sekszorgverlener en sekscoach: ze verleent seksuele diensten aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. En dat doet ze zonder schaamte en met heel veel liefde.

“Ik ben heel open over het werk dat ik doe. Toen mijn kinderen jonger waren heb ik er bewust voor gekozen om geen foto’s van mezelf op mijn website te plaatsen, maar nu zij in de puberleeftijd zijn, vind ik dat geen probleem meer.

Ze weten wat ik doe en mogen me alles vragen. Ook mijn partner en vriendenkring zijn positief en steunen me volledig. Als ik een vreemde uitleg wat ik doe, krijg ik meestal te horen dat ze het een mooi beroep vinden. Echt een opsteker, want het ís ook mooi.

Al jaren heb ik een fascinatie voor seksualiteit en ik denk dat ik daarin ruimer denk dan de gemiddelde Nederlander. Zo leef ik bewust polyamoreus, wat inhoudt dat je intieme relaties met meerdere personen tegelijkertijd kunt aangaan.

Ik heb gekeken of de gewone prostitutie iets voor mij was, maar dat lag me niet. Daar ligt de nadruk op lust, terwijl ik juist vind dat liefde en seks niet gescheiden moeten zijn. Ik denk dat je beter aan iemands seksuele behoeftes kunt voldoen door een stuk genegenheid te tonen en je hart open te stellen.

Toen iemand me vijf jaar geleden vroeg of sekszorg niet iets voor mij was, was ik meteen enthousiast. Ik heb een achtergrond in sociaal-pedagogisch werk en de doelgroep van lichamelijk en verstandelijk gehandicapten spreekt me aan. Het is een prachtig vak, omdat je een groep kwetsbare mensen kunt voorzien in hun behoeftes.

Ieder mens heeft liefdevolle aanraking en ontlading nodig. Seksualiteit is de motor van de mens; als je die gaat onderdrukken, kun je allerlei klachten krijgen. We leven helaas nog steeds in een maatschappij waarin dit een taboe is, maar gelukkig gaat het steeds beter. Sinds 2012 wordt de behoefte aan intimiteit en seksualiteit bijvoorbeeld ook regelmatig meegenomen in het handelingsplan van gehandicapten.

De trajecten met mijn cliënten beginnen altijd met een intakegesprek, waarin we afspraken en doelen schriftelijk tot in detail vastleggen. Ook verplicht ik mijn cliënten en medewerkers om zich vooraf te laten testen op soa’s.

Relatie opbouwen

Sekszorg is gericht op intimiteit, lichamelijke aanraking en seksuele ontlading van de cliënt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die door hun handicap niet meer in staat zijn om zichzelf te bevredigen. Als ze daar niet bij worden geholpen, kan het gebeuren dat ze lichamelijke klachten krijgen.

Mensen met onbevredigde seksuele behoeftes kunnen ook grensoverschrijdend gedrag gaan vertonen, bijvoorbeeld door begeleiders aan te raken op ongepaste plaatsen. Door hen op z’n tijd die ontlading te geven, creëer je een diepe ontspanning die nog dagen doorwerkt. Ik heb bijvoorbeeld een cliënt die meervoudig gehandicapt is en in een rolstoel zit.

Hij heeft af en toe behoefte om te vrijen en daarom hebben zijn begeleiders contact met mij opgenomen. Het is een goedlachse man met een open uitstraling, hij is altijd blij als ik kom en ik merk dat het hem goed doet. Bij hem draait het voornamelijk om seks, maar de meeste cliënten hebben ook behoefte aan intimiteit en aanraking.

Lees het hele verhaal in VROUW 47.

Vind je dat onze seksuele moraal aan verandering toe is? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen