Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Gregor Servais
Foto: © Gregor Servais
Magazines

Hoe herken je een narcist?

Redactie VROUW

C

Charlotte van der Hoeven had twee keer een relatie met een narcist. Nu begeleidt en coacht ze slachtoffers van narcistisch misbruik en traint ze hulpverleners. Maar hoe weet je of je te maken hebt met een narcist in een relatie?

Iedereen is narcistisch

Charlotte: "Vooropgesteld, we hebben allemaal een stukje narcisme in ons. Dat is ook gezond, hierdoor kunnen we goed onze grenzen stellen en beschikken we over een gezonde dosis eigenliefde. Dit kan echter doorslaan in een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS)."

De belangrijkste kenmerken:

 1. Wolf in schaapskleren (narcisten lijken in eerste instantie heel charmant en meelevend)
 2. Zakelijk gezien succesvol (of presenteren zich als zodanig)
 3. In hoge mate egoïstisch en egocentrisch
 4. Nauwelijks tot geen empatisch vermogen  
 5. Pathologische leugenaars
 6. Meesters in het manipuleren en het verdraaien van dingen
 7. Doen mooie beloftes die ze niet waarmaken
 8. Snel gekrenkt (woede-uitbarstingen of juist stilzwijgen als iets ze niet zint)
 9. Extreem jaloers en controlerend
 10. Meten met twee maten; zij kunnen alles maken, de ander niets
 11. Gebrek aan berouw of schuldgevoelens
 12. Willen macht en controle uitoefenen

En in de liefde?

 • Narcisten hebben meestal een turbulent liefdesleven achter de rug: een scala aan beëindigde relaties, die vaak kortstondig en onstuimig waren.
 • Vaak zijn ze ontrouw, liegen en bedriegen ze veel en als je daar als partner achter komt, lijkt ze dat niet te deren. Andersom zijn ze extreem jaloers richting hun partner.
 • Ze vernederen, intimideren en beledigen hun partner. Dit kan uitmonden in zowel psychisch als lichamelijk geweld. Vaak betuigen ze spijt, maar gebeurt het daarna gewoon weer.  
 • Narcisten kijken niet naar de behoefte van hun partner, hooguit als het ze iets oplevert: zij staan namelijk te allen tijde op één. 
 • Intieme relaties zijn alleen mogelijk als een narcist het gevoel heeft de controle te hebben. Ze trekken aan en stoten weer af, dit om maar niet afhankelijk te worden van hun partner. 

Charlotte’s advies:

"Realiseer je dat de narcist een ernstig probleem heeft, niet jij. Bedenk hoe je was vóór de narcist in je leven kwam en hoe je bent veranderd gedurende de relatie. Dit kan heel sluipend zijn gegaan. En weet dat een narcist nooit zal veranderen: dus kies voor jezelf, voordat deze destructieve relatie ten koste gaat van jezelf ."

Kijk voor hulp of meer informatie op Narcismevrij.nl. Lees hier het hele verhaal van Charlotte.

Gerelateerde onderwerpen