Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© 123rf
Foto: © 123rf
Magazines

Uit het magazine
8 tips tegen zeeziekte

Redactie VROUW

H

Heerlijk, een boottripje. Maar bij veel mensen ligt zeeziekte op de loer. Wat je daartegen kan doen? Lees hier onze tips!

1 Een goede voorbereiding

Zorg er – indien mogelijk – voor dat de boot waarmee je gaat varen een stabiele is. Hoe groter de boot, hoe stabieler! Ook is het verstandig een plaats aan het dek te zoeken. Hier beweegt de schuit namelijk het minste. Zorg verder voor voldoende warme kleding en dat je uitgerust vertrekt.

2 Medicijnen

Vraag je arts om medicijnen die zeeziekte voorkomen, bijvoorbeeld scopolamine. Ook bestaan er middelen die zonder recept te verkrijgen zijn. Dimenhyndrinaat (dramamine) kan je goedkoop krijgen bij de drogist, maar is wel iets minder effectief dan scopolamine.

3 Drinken

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens de reis. Wanneer je goed gehydrateerd bent, zal je minder last van zeeziekte krijgen. Uitdroging leidt namelijk tot meer misselijkheid. Ook is het goed het gebruik van alcoholische dranken en koffie 12 uur vóór de reis te vermijden. Deze zorgen er namelijk voor dat je sneller vocht verliest.

4 Gember

Een wondermiddel! Eet ongeveer 12 tot 24 uur voor je reis wat gember. Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat gember een effectieve werking heeft tegen zeeziekte en misselijkheid. Het is het proberen waard, toch?

5 Lichte voeding

Houd het op licht voedsel, een uur voordat je vertrekt. Eet bijvoorbeeld havermout, toast of crackers. Sommige experts stellen dat dit soort voedsel misselijkheid kan voorkomen.

6 Snoepjes

Nog een goede manier om misselijkheid te vermijden, is door op zure snoepjes te zuigen.

7 Omgeving en focus

Zorg ervoor dat je buiten in de frisse lucht staat, en niet in de buurt van een machinekamer. Ook is het verstandig om diep te blijven ademen en in de verte te staren. Focus je op een vast punt aan de horizon.

8 Watjes

Nog een goede truc om zeeziekte te verhelpen is een watje in één oor inbrengen. Ben je rechtshandig? Doe het watje dan in het linkeroor. En andersom.

Heb jij nog goede tips tegen zeeziekte? Praat mee!