Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

© Flickr.com Amateur1
Foto: © Flickr.com Amateur1
Magazines

Uit het magazine
Heerlijk het is weer herfst

Redactie VROUW

Z

Ziet u op tegen de herfst? Baalt u ervan dat de dagen weer korter worden en de nachten langer? VROUW-redacteur Marjolein niet. Die wordt alleen maar blij van de vallende blaadjes. Waarom ze dit seizoen zo leuk vindt? Tja…

Juli was prachtig, augustus een drama. Althans, dat vond zo ongeveer iedere Nederlander die ik in augustus tegenkwam. Op social media regende het net zo hard als buiten, maar dan van teleurgestelde mededelingen over de te vroeg ingetreden herfst, het beroerde weer, de wateroverlast en de fruitvliegjes die massaal naar binnen vluchtten. En ondertussen stak ik fluitend de kaarsjes aan in mijn kandelaars die een paar maanden lang verbannen waren geweest naar de zolder, omdat de ramen open moesten tegen de warmte.

Ik nestelde mezelf op de bank met een breiwerkje of een leuk boek, deed m’n pantoffels aan en constateerde blij dat de eerste pepernoten alweer in de schappen lagen. Ik ben namelijk dol op de herfst. Ik hou ervan als de wind om het huis giert en de regen tegen de ramen striemt. Ik hou van de plassen water op de weg, van een spijkerbroek in rubberlaarzen, van trenchcoats en van rode paraplu’s.

Dat de dagen korter worden, vind ik alleen maar gezellig. Zit ik hoogzomer vaak alleen met Lief, in de herfst en winter stroomt mijn huis vol met rumoerige pubers die het binnen beter vinden dan buiten. Ze nemen de gitaren mee die ze in juli naar het strand zeulden, bakken eieren en lopen leeg over de liefde, stomme leraren en rare klasgenoten en blijven bankhangen tot diep in de nacht. Kom daar maar eens om in de zomer.

Dan hebben ze wel wat beters te doen: strandtentjes onveilig maken, terrasjes vullen, over straat zwerven… Met mooi weer zie ik mijn kinderen en hun vrienden op zijn best tijdens het avondeten. En dan vaak niet eens. Ik kan een boek vullen met de whatsappjes en sms-jes met de strekking: ‘Zit nog met Jethro op het stadstrand, eet hier wel een pizza.’ Of: ‘Heb een date in Amsterdam. Hij is leuk. Ik eet niet mee.’ En die komen dan vaak pas binnen als ik net de tafel aan het dekken ben. Nee, dan de herfst: ‘Kan Jules, Sjoerd, Dave, Floris, Nina, Emma, Joyce blijven eten?’

In de koude maanden komt mijn Italiaanse mamasyndroom pas echt tot zijn recht: tafels vol eten en heel veel hongerige magen om te vullen. Bij kortere dagen horen trouwens ook langere nachten. En ik hoef u niet uit te leggen wat voor leuke dingen je kunt doen tijdens een lange nacht, toch? Nou ja, vooruit dan: lekker lang uitslapen. Het is buiten toch koud en regenachtig, dus waarom zou je je niet nog een keer omdraaien onder je donzen dekbedje?

Houden jullie van de zomer of sla je dat seizoen liever over? Praat mee en laat je reactie hieronder achter!

Gerelateerde onderwerpen