Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Liefdestaart, met dank aan Joke Boon, gemaakt door Marjolein Hurkmans
Foto: Eigen beeld
Marjolein kookt over

'Ik had zelf ooit een beroerde minnaar,
dat gun ik mijn kinderen niet'

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Het wordt er niet romantischer op. Seks moet voortaan worden gepland. Op donderdag, dat vinden ze in België (want daar heeft men dit plan opgevat) een mooie dag voor een beetje gefoezel in het donker. Of met het licht aan. Dat mag ook.

Waarom het op donderdag is, weet ik niet. Persoonlijk vind ik het onhandig gepland. Misschien begint bij onze zuiderburen op vrijdagochtend het weekend, maar ik word dan gewoon nog geacht op kantoor te verschijnen. En hallo, het is ook nog koopavond (ik heb nog steeds een winterjas nodig) en dan is ook nog eens Interview with the Vampire op tv. Met Brad Pitt èn Tom Cruise. I rest my case.

Naakt op de bank

Op de radio hoorde ik een seksuoloog zeggen dat televisie geen excuus is. "Je kunt immers ook naakt tegen elkaar hangend je favoriete programma kijken", oreerde ze. Ja sure, zullen mijn kinderen blij van worden: papa en mama die volledig ontkleed het NOS Journaal volgen. Hoe ongemakkelijk.

Kinderen en seksende ouders gaan niet samen. Dat was al niet zo toen ik zelf puber was (o horror, een schommelende caravan) en dat is nu nog steeds zo. Natuurlijk weten ze beter, maar ze doen het liefst of Lief en ik het drie keer hebben gedaan. In het donker en met maar één doel voor ogen: het verwekken van nageslacht.

 

Een beroerde minnaar

Andersom vinden ze het een stuk minder lastig. Wij ook trouwens. Seksende kinderen, joh ze zijn volwassen. Als ze het maar leuk hebben met hun geliefden, het doen met wederzijdse toestemming en zich een beetje minnekunde hebben eigengemaakt (ik had zelf ooit een beroerde minnaar, dat is echt heel deprimerend. Dat gun ik mijn kinderen niet).

Dus: ja natuurlijk hebben ze seks. Ze verhalen er nog net niet van in geuren en kleuren. Maar toen Oudste ooit lang geleden bang was dat hij het een keer onveilig had gedaan, meldde hij zijn zorgen daarover wel tijdens de boerenkool met worst.

Een goed gesprek over de angst voor ziektes

En dat is maar goed ook. Daardoor wisten we ervan, konden we hem adviseren (bel die man en vraag of het echt zo is) en daarna een goed gesprek houden over de angst voor ziektes en waarom hij de volgende keer dus extra alert moest zijn zodat het hem niet nog een keer zou overkomen.

Wat Dochter betreft maken we vooral de voorbehoedsperikelen mee. Van de pil werd ze depressief, het spiraaltje veroorzaakte een baarmoederontsteking, de koperspiraal verzakte binnen een week. Zorgen, zorgen, zorgen. Want hoe moest dat nou met een Liefde in haar leven?

 

Tja, dan heeft zo’n kind seks. Dat is duidelijk. Anders zou dat niet zo’n ding zijn met die anticonceptie. Ik schreef er eerder over en kreeg een telefoontje van Lady-Comp. Zij hadden de oplossing: een apparaatje dat van alles meet in het lichaam en dan lampjes laat branden: groen voor 'zet 'm op', geel voor 'tja, het zou zomaar mis kunnen gaan' en rood voor 'denk erom als je geen baby wil'.

Het klinkt onveiliger dan het schijnt te zijn. Volgens het bedrijf dat de Lady-Comp op de markt brengt (voor rond de 500 euro. Aardig aan de prijs, maar je hebt er dan ook een leven lang plezier van, zeggen ze.

En ze zijn stevig in onderhandeling om het vergoed te gaan krijgen door de verzekeraars) maakt iemand met gebruik van de Lady-Comp net zoveel kans op een zwangerschap als bij het slikken van de pil. We zullen het zien. Het meisje heeft een leuk vriendje. Ik denk dat ze samen prachtige kindjes zullen maken. Verheug me er nu al op. Alleen niet al volgende maand hopelijk.

Op dezelfde tijd van bil gaan

En al helemaal niet vanavond. Ja sorry hoor, ik vind het een uiterst ongemakkelijk idee dat we dus met z’n allen overal in den lande èn bij de buren op dezelfde tijd van bil gaan. Laat staan bij mij op zolder. Dus als er een dag deze week is waarop ik het in ieder geval níet doe…

Ik bak wel een taart. Een liefdestaart. Voor iedereen die het liefst vrijt op een dag naar keuze. En of dat meetinstrumentje nou werkt, dat laat ik u te zijner tijd zeker weten. Als ik van de ene dag op de andere naast Oudste, Dochter, Jongste en Schone Kinderen het ook heb over Kleine Kinderen, dan is het faliekant misgegaan.

Eigen beeld

Liefdestaart (met dank aan Joke Boon)

Nodig:

 • 100 g oranje linzen
 • 150 ml sinaasappelsap
 • 50 ml gembersiroop
 • 50 g gepelde walnoten
 • 200 g roomboter op kamertemperatuur
 • 150 g suiker
 • 4 eieren
 • 200 g speltbloem
 • 3 tl bakpoeder
 • 2 tl gemberpoeder
 • rasp van 1 sinaasappel
 • zout
Eigen beeld

Maken:

 1. Was de linzen en doe ze samen met het sinaasappelsap en de gembersiroop in een pan.
 2. Breng aan de kook en laat de linzen in een half uur gaar stoven.
 3. Verhit de oven voor op 180 graden, vet een cakeblik in (in hartvorm, het liefst).
 4. Maal de walnoten in de keukenmachine fijn. Klop met een mixer boter en suiker luchtig.
 5. Voeg een voor een de eieren toe en klop tot ze volledig zijn opgenomen.
 6. Zeef de bloem met het bakpoeder, een snuf zout en gemberpoeder en voeg toe aan de boter.
 7. Voeg walnoten en sinaasappel toe en spatel alles door elkaar.
 8. Spatel de linzen door het beslag, doe het in de vorm en bak de cake in ongeveer een uur gaar.