Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Soes met geitenkaasmousse
Foto: Madelief van de Beek
Marjolein kookt over

Het budgetkerstmenu gang 1:
Soezen met geitenkaasmousse 

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Het begon met een reactie op de Facebookpost waarin ik tips deelde voor een wat minder stressvolle kerst. Iemand schreef er, geheel terecht, onder 'Ja, jij hebt zeker geld genoeg'. Tja, wat kan ik daar op antwoorden?

Kerstmis is een dingetje in mijn gezin. Ik kook graag en tijdens de feestdagen mag ik los van mezelf. Er wordt eetgewijs geen dubbeltje omgedraaid deze maand. En dat kan, want ik heb inderdaad een goedbetaalde baan. Net als mijn man. We zijn niet gescheiden, hebben geen alimentatieverplichtingen en ik heb niks met designschoenen of dure tassen.

Leven van de bijstand

Maar ik snap dat niet iedereen in diezelfde situatie verkeert. Als je moet leven van de bijstand, een enorme klap hebt gehad tijdens de crisis, door ziekte of andere vervelende omstandigheden met weinig geld moet rondkomen, dan voel je deze maand zwaar in je portemonnee. Alleen die boom al; daar tik je toch al gauw een eurootje of 25 voor af en dan staat er nog niks op tafel.

Vorig jaar verzon ik in deze week een extra gemakkelijk kerstmenu. Dit jaar wordt het een budgetversie: 4 gangen voor 25 euro. Wilt u graag een kant-en-klaar boodschappenlijstje met kostenberekening? Dat zet ik vrijdag online; net op tijd voor de boodschappen.

Het voorafje: soezen met geitenkaasmousse 

Benodigdheden 

Voor het soezendeeg: 100 g bloem, 3 eieren, snuf zout, 75 g boter, 150 ml water

Voor de mousse: 100 g zachte geitenkaas, 100 ml slagroom, peper, zout, 4 plakjes ontbijtspek, 30 g wasabibollen

Bereiding 

Maal de wasabibollen fijn in een keukenmachine. Heb je die niet, doe ze dan in een plastic zak en sla erop met iets zwaars.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak het soezendeeg: doe de boter in stukken in een pan, voeg het water toe en verhit tot de boter is gesmolten. Zeef ondertussen de bloem. Voeg als de boter is gesmolten, de bloem in een keer toe en blijf roeren tot er een bal ontstaat.

Haal de pan van het vuur. Klop een voor een de eieren door het deeg. Bekleed de bakplaat met bakpapier en maar van het deeg acht bergen (gaat beter als je dat met twee natte lepels doet). Schuif de plaat in de oven. Na een kwartier zijn ze gaar en bruin. Laat ze afkoelen.

Klop de geitenkaas met de slagroom luchtig. Maak op smaak met peper en zout. Snijd de soezen half open en schep de kaas op de vier onderste helften. Bak de plakken ontbijtspek krokant. Strooi wat gemalen wasabibollen op een bordje, leg de gevulde helft erop. Verkruimel er wat spek over en leg de andere helft en half overheen.

Houd VROUW.nl in de gaten voor de andere gerechten van Marjoleins budgetkerstmenu.