Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mosterdsoep
Marjolein kookt over

Het budgetkerstmenu gang 2:
Mosterdsoep

journaliste

Marjolein Hurkmans

T

Traditioneel is de tweede gang van het kerstdiner soep. En dat is handig, want soep kun je van tevoren maken en je moet wel heel erg je best doen om het te laten mislukken. Voor het budget-kerstdiner maak ik een mosterdsoep.

Bij Lidl kocht ik voor nog geen 50 cent een potje, dus we kunnen het nog vaak op het menu zetten. En geloof niemand die roept dat mosterdsoep alleen maar lekker is met dure soorten, dat pittig/zure smaakje zit ook aan een goedkopere variant.

Mosterdsoep 

Benodigdheden

1 prei, 1 ui, 1 teentje knoflook, 30 g boter, 30 g bloem, 750 ml kraanwater, anderhalf bouillonblokje, 1 dl slagroom, 2 flinke el mosterd, gehakte krulpeterselie, 1 plakje bladerdeeg

Madelief van de Beek

Bereiding 

Verwarm de oven voor op 160 graden. Snipper de ui, prei en knoflook. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en roerbak de groente een minuut of 3. voeg de bloem toe en bak die kort mee. Voeg het water scheutje voor scheutje toe terwijl je blijft roeren. Er ontstaat een gebonden saus.

Verkruimel de bouillonblokjes boven de soep en laat 5 minuten zachtjes koken, roer de mosterd in een kommetje los met de slagroom en een paar lepels soep. Voeg het mengsel toe aan de pan en roer goed. Laat de soep niet meer koken en serveer met gehakte peterselie.

Laat het plakje bladerdeeg ontdooien en steek er met een vormpje kerststerren uit. Heb je geen vormpjes, met een flessendop of kroonkurk kun je er ook leuke rondjes uitsteken. Leg de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Bak ze goudbruin en leg ze in de soep nadat die al is opgeschept.

Bekijk hier Marjoleins budgetkerstvoorgerecht Soezen met geitenkaas.