Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gevulde aubergine en aardappeltorentjes
Marjolein kookt over

Het budgetkerstmenu gang 3:
Gevulde kalkoen zonder kalkoen

journaliste

Marjolein Hurkmans

I

Ik ben dol op vullen. Daar wordt alles meteen heel feestelijk van. Je stopt in een of ander dier noten, vruchten en gehakt en hoppa, je hebt een pièce de résistance die staat als een huis. Schaaltje puree erbij en wat spruitjes voor de kleur (kort roerbakken, jongens, niet laten doorkoken). Niks meer aan doen.

Maar bij een kerstdiner waarbij je graag de kosten in de hand wil houden, kun je zo’n bakbeest natuurlijk niet in huis halen. Voor een beetje kalkoen die ook nog eens een niet al te beroerd leven heeft gehad, betaal je de hoofdprijs.

Iets anders vullen

Maar je kunt natuurlijk ook best iets anders vullen; een kip of zo. Of groente. Tenslotte gaat het vaak helemaal niet om wat er omheen zit, maar vooral om de vulling. Die is eigenlijk het lekkerst.

Dus… cranberries, hazelnoten, rozemarijn en gehakt. En dan niet in gevogelte, maar in een aubergine. Ook hartstikke gezellig en veel goedkoper. Maken we er van die snoezige aardappeltorentjes bij en dan is het binnen budget toch echt kerst

Aardappeltorentjes 

Benodigdheden 

1 kilo aardappelen, 100 g boter, 1 ei

Bereiding 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de aardappelen, giet af en bewaar het kookwater. Normaal zou ik aanraden om ze met een pureestamper te stampen, maar om torentjes (pommes Duchesses) te maken, heb je hele fijne puree nodig. Een staafmixer is dan praktischer. Ik heb zelf momenteel de Multiquick 9 van Braun te leen. Die maalt zelfs noten fijn. Heel handig ook voor de hazelnoten in het hoofdgerecht.

Afijn, pureer de aardappelen zo fijn mogelijk met de boter, kluts het ei en voeg dat toe. Meng goed. Is het nog te dik, doe er dan wat aardappelwater bij. Vul een spuitzak met een grof gekarteld mondstuk. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit er torentjes puree op. Zet ongeveer 20 minuten in de oven (of tot ze goudbruin zijn).

Gevulde aubergines 

Benodigdheden

2 aubergines, 500 g gehakt hoh, 1 flinke el tomatenpuree, 30 g hazelnoten, 30 g gedroogde cranberries, de naaldjes van een takje rozemarijn (fijngehakt), 75 gram boter, 3 gesnipperde sjalotjes, 1 gesnipperd teentje knoflook, peper en zout, bakje cherrytomaatjes.

Madelief van de Beek

Bereiding 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de cranberries weken. Rooster de hazelnoten en hak ze fijn. Snipper de sjalotjes en het knoflookteentje. Snijd de aubergines doormidden (inclusief steeltje), doe 50 g boter in een grote pan en leg de aubergines met de snijkant naar beneden in de pan. Laat 10 minuten zacht stoven. Haal ze uit de pan en schep er met een lepel het vruchtvlees uit. Maar wel zo dat er wel een rand overblijft voor de stevigheid. Snijd het vruchtvlees fijn.

Doe 25 g boter extra in de pan en roerbak de sjalotten, knoflook en het auberginevruchtvlees een minuut of 5. Doe het gehakt in een kom, voeg het sjalottenmengsel toe, de tomatenpuree, de uitgelekte cranberries, de gehakte hazelnoten, rozemarijn en peper en zout naar smaak.

Meng tot een samenhangend mengsel. Verdeel het gehakt over de auberginehelften (zodat er een bergje bovenuit steekt). Beboter een ovenschaal. Leg de aubergines in de schaal en leg de kerstomaatjes eromheen. Leg op iedere aubergine nog een vlokje boter. Zet de schaal een half uur in de oven.

Bekijk ook Marjoleins budgetkerstgerechten soezen gevuld met geitenkaasmousse en mosterdsoep.