Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sticky toffee trifle
Foto: Madelief van de Beek
Marjolein kookt over

Het budgetkerstmenu gang 4:
Sticky toffee trifle en sinaasappelvariant met yoghurt

journaliste

Marjolein Hurkmans

E

Een trifle doet het altijd leuk met kerstmis. En dat terwijl het eigenlijk het meest simpele nagerecht is dat je kan maken. Het komt allemaal op hetzelfde neer: een bodem van cake, iets om die cake te bevochtigen, fruit en pudding. Echt mislukken kan het niet.

Voor dit budgetdiner heb ik er één gemaakt met banaan en karamel, want sticky toffee is hartstikke hip dit jaar. Heb je geen mooie glazen schaal? Geen nood: die van mij zit in een accubak (zo’n glazen ding dat het ook leuk doet met tulpen in het voorjaar), maar je kunt natuurlijk ook eenpersoons porties maken in lege jampotjes of limonadeglazen. Als het maar wel glas is, dat geeft zo'n leuk effect. Als je geen alcohol wilt gebruiken, dan kan je de cake ook besprenkelen met bijvoorbeeld koude koffie of appelsap.

Ik kon het niet laten om ook nog een variant te maken, al is het maar om te bewijzen dat dit lekkere toetje in een handomdraai is gemaakt! En ik houd zelf gewoon erg van hangop. Deze variant is een extraatje en valt dus buiten het budget. 

Sticky toffee trifle

Benodigdheden 

1 chocoladecake, miniflesje licor 43, 3 bananen, 200 g witte basterdsuiker, 125 ml slagroom, snuf zout, het eiwit van twee eieren, 1 liter volle melk, 65 g custard, 50 g suiker en een paar lepels suiker extra.

Bereiding 

Maak eerst de custard: meng de custard met de 50 g suiker. Breng de melk aan de kook, schep een paar lepels melk bij de custard. Roer tot het een geel papje is, zonder klontjes. Roer het papje vervolgens door de melk. Breng opnieuw aan de kook en laat dit een paar minuten koken (de melk wordt nu puddingdikte en dikt verder in bij het afkoelen). 

Laat voor de karamelsaus de basterdsuiker in een pan met dikke bodem smelten. Hij wordt vloeibaar en lichtbruin, laat de suiker niet te donker worden. Verwarm de slagroom en schenk dit scheutje voor scheutje door de gesmolten suiker, terwijl je goed roert.

Snijd de chocoladecake in blokjes en bedek de bodem van een schaal hiermee. Besprenkel de cake met de likeur, schep en drie eetlepels karamelsaus over. Sla de twee eiwitten stijf en schep die voorzichtig door de karamel. Schep de karamelmousse op de bananen, schep er tot slot de custardpudding overheen. Bestrijk een stuk aluminiumfolie met boter. Smelt een paar lepels suiker in een pan met dikke bodem. Giet dit uit over de folie. Je moet hierbij een beetje snel werken, want het stolt snel. Laat hard worden en breek het dan in stukken. Steek vlak voor het serveren de stukken goudkleurige suiker in de trifle.

Yoghurtsinaasappel trifle

Benodigdheden 

4 eierenkoeken, miniflesje cointreau, 4 of 5 sinaasappels, 4 el frambozenjam, 1 liter volle yoghurt, 500 ml slagroom, suiker naar smaak, doosje diepvries frambozen. 

Madelief van de Beek

Bereiding 

Tref de avond voordat je het recept maakt, een kleine voorbereiding. Leeg een theedoek in een vergiet en schenk de yoghurt erop. Het vocht zal uit de yoghurt trekken en de volgende dag heb je een soort platte, witte kaas over. Nu kun je de rest maken. Snijd de eierkoeken in stukken en leg ze in een glazen schaal. Sprenkel de cointreau erover. Schil de sinaasappels en haal ook alle witte gedeeltes weg, snijd ze in stukjes en meng ze met de jam. Schep de sinaasappels op de eierkoeken. Sla de slagroom met de suiker stijf (maak het wat aan de zoete kant). Schep de slagroom voorzichtig door de yoghurt heen. Bedek het fruit met de yoghurt, strooi er de bevroren frambozen overheen.

Bekijk ook Marjoleins budgetkerst hoofdgerecht gevulde kalkoen zonder kalkoen en voorgerecht mosterdsoep