Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gourmetvlees met Kerst
Foto: Frank de Ruiter
Marjolein kookt over

Tien redenen om NIET
te gourmetten met Kerstmis

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Heeft u het stof al van het gourmetstel geblazen? Het is immers bijna Kerstmis. En dan moeten we weer hè. Het perfecte kerstdiner volgens 1/3e van de Nederlanders; 'eten met de pannetjes', zoals mijn kinderen het vroeger noemden.

Weleens afgevraagd waarom die tafelgrill met toebehoren zoveel stof heeft kunnen verzamelen in de afgelopen 364 dagen? Omdat je het door het jaar heen geen enkele keer uit de kast hebt gehaald. En waarom niet? Omdat je er niet aan moest denken je die ellende nog een keer op de hals te halen.

Waarom dan wel met Kerstmis? Niet doen. Gewoon niet. Tien redenen om het gourmetstel nog voor Eerste Kerstdag uit het raam te flikkeren (of bij het grofvuil zetten; dat kan ook). Tijd genoeg om nog ergens een kippetje te scoren, of een mooi stuk zalm (of de boodschappen te doen voor mijn budgetkerstmenu)

1. Het stinkt

Al snel nadat de eerste slavink op de plaat is gelegd, ontstaat er een penetrante walm in huis die nog dagen blijft hangen. De gordijnen raken ermee doordrenkt, het hecht zich aan het vloerkleed, de planten laten hun kopjes hangen en de kerstboom valt er spontaan van uit.

2. Groente in de kliko 

Je snijdt jezelf een slag in de rondte aan de paprika’s, uien en kerstomaatjes om nog wat vitamientjes er doorheen te jassen, maar uiteindelijk bakt iedereen alleen maar kipfilet en gehaktkoekjes. Al die zo goedbedoelde groente kan zo de kliko in. Want ze leuk de volgende dag roerbakken zit er ook niet in. Ze hebben immers een avond lang in die walm gestaan. Daar wordt de gemiddelde paprika niet fruitiger en frisser van.

3. En ... weg is het vlees 

Er is altijd iemand die meteen zoveel mogelijk duur vlees op de bakplaat gooit. Sta jij nog in de keuken het laatste stokbrood te snijden, is alle biefstuk al gebakken. Nou ja, je kan altijd nog een eitje bakken of die paprika van punt 2 dan maar wegwerken. Iemand moet het doen.

4. Plaat onder de smurrie 

En dan heb je ook die ene gast die dat eitje dus niet in een pannetje bakt, maar rechtstreeks op de bakplaat, ‘want dat gaat sneller’. Gevolgd: de plaat zit onder de smurrie en de rest van het gezelschap kan zich onledig houden met het stokbrood met kruidenboter, want de hele plaat is dus al in beslag genomen (en dan heb ik het nog niet over die ene druiloor die het leuk vindt om een scheut ketjap over z’n kipfilet te gieten, waardoor de rest van de avond alles naar ketjap smaakt.

5. Gastvrij? Nee! 

Op gastvrouwengebied is het natuurlijk ook geen hoogvlieger: 'goh, leuk dat je er bent. Maak zelf je eten maar klaar'. Het heeft eigenlijk iets van ultieme luiheid. Wees eerlijk.

6. Eigen kostje koken 

Het hele jaar zijn we eigenlijk alleen met onszelf bezig. Kerstmis is dé gelegenheid om iets samen te doen. En wat wordt het dan? Ieder voor zich zijn eigen kostje koken. Lekker gezellig…

7. Mooi tafellaken is zonde  

Je mooie kerstservies en tafellaken kun je wel in de kast laten. De tafel staat vol schaaltjes en vettige sausen (hebben we het nog niet eens over gehad. Lekker stijlvol: die fles ketchup tussen de decoratieve ballen). Er wordt geheid geknoeid. Krijg je er allemaal nooit meer uit in de was.

8. Brandgevaar 

En dan is er natuurlijk het standaard brandongeluk. Er gaat altijd wel iemand met een blaar naar huis. Of erger. Je kunt de brandwondenzalf maar beter bij de hand houden.

9. Alleen met de afwas 

Als iedereen zich heeft volgegeten (de een na een kwartier, de ander na twee uur en al die tijd walmt het stinkding door), blijf jij achter met de afwas. En dat is veel hoor! Eerst al die niet gegeten paprika weggooien en dan zijn de pannetjes aan de beurt. In de afwasmachine? Vergeet het maar. Al dat aangekoekte ei en die verbrande kaas zal er met de hand uitgeschuurd moeten worden.

10. Lekker? 

En was het nou lekker? Mwah … Eigenlijk was het niet anders dan anders toch? Gehaktkoekjes, biefstukpuntjes en kipfilet met ketchup en zo min mogelijk groente. Dat eten we de rest van het jaar ook (maar dan bereid onder de afzuigkap. Stinkt toch een stuk minder).