Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: TWENTIETH CENTURY FOX
Marjolein kookt over

'Waarom ik niet meedoe aan
een alcoholvrij januari'

journaliste

Marjolein Hurkmans

J

Januari is de maand van de soberheid. Wie niet gestopt is met roken, kroketten eten of bankhangen is in ieder geval gestopt met het drinken van alcohol. Komt natuurlijk ook door die laatste gênante gang naar de glasbak begin januari. Als je nog geen goede voornemens had, krijg je die vanzelf bij iedere fles die in scherven valt. Toch even een Bonnie St. Claire-momentje: 'Vanaf nu drink ik geen druppel meer; drankorgel die ik ben.' Nou, dat dacht ik ook hoor. Op 2 januari. Op 3 januari was ik er alweer overheen. En wel hierom…

1. Rust: tijd voor wijn

December was natuurlijk de leukste maar tevens meest stressvolle maand van het jaar. De inkt van de sinterklaasgedichten was nog niet droog of de boom moest alweer worden opgetuigd en de boodschappenlijst voor het kerstdiner worden samengesteld. Bij mij persoonlijk vloog de vismousse in de haast door de keuken.

Toen kwam oud en nieuw er nog achteraan en daarna moest de hele heisa weer worden opgeruimd. Ballen naar de zolder, de stofzuiger liep vast op de uitgevallen naalden; toestanden… Op 3 januari was al het leed geleden. Huis schoon, boom weg en visitevrij. Eindelijk tijd voor een goed glas wijn in alle rust. En dat zou dan ineens niet meer mogen…

2. Donkere dagen

Als alle feestelijkheden dan eindelijk achter de rug zijn, breken dus de lange dorre maanden aan. Geen slinger meer te bekennen, de lente laat nog weken op zich wachten, krokusjes houden zich verstopt en de regen striemt tegen de ramen. ’s Morgens moet je de ruiten van je auto schoonkrabben. Ik vind het allemaal net iets beter te overzien met een warme chocolademelk met een scheutje rum.

3. Doe mij maar een gin-tonic

Wie heeft eigenlijk bedacht dat juist in de minst leuke maand van het jaar we alles nog een beetje minder leuk moeten maken door onszelf van alles op te leggen? Ik bedoel, waarom kan die soberheid niet in juli of augustus? Met hoge temperaturen is een stuk watermeloen of een glas water met een schijfje citroen minstens zo verfrissend, zo niet verfrissender dan een glas wijn of gin-tonic.

4. Tegen de kou

Je kan als het heet is ook veel minder goed tegen alcohol dan bij koud weer. Het stijgt allemaal sneller naar je hoofd. De avonden duren in de zomer ook langer dus je drinkt snel teveel. Terwijl een glaasje wijn in de winter juist helpt tegen de kou en omdat je eerder onder de wol ligt, krijg je die fles toch niet leeg.

5. Beter nu aankomen

Van alcohol kom je aan. Dat kan ik allemaal net wat beter handelen in mijn dikke teddyberenjas dan in mijn dunne witte zomerjurkje (tegen de tijd dat het zomer wordt, verzin ik wel weer een nieuwe smoes).

6. Gezocht: ruggengraat

Ik ga het toch niet volhouden. Ik kan het me wel voornemen, een maand lang geen drank, maar dan komt er visite. En Lief is jarig. En mijn bff ook. Voor je het weet, doe je toch een klein glaasje. Alleen voor de gezelligheid. En dan is zo’n voornemen weer op niks uitgelopen. Met alle frustraties van dien. Ik heb nou eenmaal de ruggengraat van een naaktslak. Daar kan ik maar beter mee leren leven. Dat scheelt een heleboel stress.

7. Probleemdrinker?

Door te roepen dat ik niet meer drink, suggereer ik in feite dat ik een probleemdrinker ben. Dat ben ik helemaal niet. Ik drink graag een glaasje wijn op zijn tijd, maar het is nou ook weer niet zo dat ik bij gebrek aan drank de fles spiritus aan mijn mond zet, dus waarom zou ik nou plotseling geen wijn meer mogen drinken op een avond dat ik daar zin in heb?

8. Economische motivatie

Het is ook zo sneu voor de slijters als we plotseling massaal aan de Rivella gaan. Er gaan al genoeg kleine zelfstandigen naar de haaien. Iemand moet de economie toch draaiende houden?

9. Hoe moet ik dan koken?

Geen alcohol betekent ook een kaalslag in mijn favoriete recepten. Een maand lang geen kaasfondue, tiramisu, boeuf bourguignon, trifle etc. Dat is toch een straf! Juist als je behoefte hebt aan een lekker bord comfortfood, brood dat gedoopt kan worden in een warme gloedvolle wijnsaus, word je afgescheept met boerenkoolstamppot. Ik houd niet van boerenkool (en ook niet van andijviestamp of hutspot).

10. ...

Ik weet geen tiende reden. Verdorie. Hebben jullie ook al gefaald in het volhouden van goede voornemens? Zucht, volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.