Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

eigen foto
Marjolein kookt over

Met 60 km/uur over het circuit van Zandvoort:
'U rijdt wel erg langzaam hè'

journaliste

Marjolein Hurkmans

T

Ter ere van de opening van Bernie’s Beach Club mocht Marjolein een rondje rijden in een Ferrari. En kinderdroom die werkelijkheid werd. Soms echter, hadden dromen beter dromen kunnen blijven.

“Is er iets mis?”, vraagt de jongen vriendelijk. “Durf je niet harder?” Ik sta langs de kant van de weg. Nou ja, weg… Het circuit van Zandvoort heeft meer iets van een achtbaan, maar dan zonder rails waarin de wagentjes hangen.

Dit is een dodelijk wapen

Al vanaf het moment dat ik mijn Ferrari startte (OMG, dat ik ooit nog iets zou schrijven met daarin de woorden ‘mijn Ferrari’…), was ik me daar ziekelijk van bewust: "Ik zit in een auto met een gruwelijk zware motor, deze auto kost dus een paar ton, ik heb in mijn eentje de verantwoordelijkheid voor deze auto van een paar ton met een gruwelijk zware motor. Een auto van deze statuur is een dodelijk wapen. Ik heb dus de verantwoordelijkheid over een dodelijk wapen…" Het maalde maar door mijn hoofd. Daar gaat een mens niet ontspannen van rijden.

De uitnodiging voor een rondje over het circuit van Zandvoort kwam naar aanleiding van de opening van Bernie’s Beach Club, een hippe strandtent in Zandvoort, die in feite een dependance is van restaurant Bernie’s op het circuit. Je kunt er eten, cocktails drinken en jezelf, zeker met de temperaturen van afgelopen week, een beetje in Saint-Tropez wanen. En ze hebben er twee zwembaden op nog geen vijftig meter van de zee. Ook leuk, voor als je het warm hebt en bang bent voor vissen.

Of ik wilde komen proeven van de nieuwe kaart. Prins Bernard junior kwam ook, want hij is immers de eigenaar van het circuit. En dan mocht ik daarna een rondje… Over de categorie ‘it’s a dirty job’ gesproken. Ik heb nog nooit een echte prins ontmoet en ach, dat racen…  "Maak je niet druk," zei Lief, die weet dat er aan mij geen snelheidsmaniak verloren is gegaan, "ze laten je echt niet alleen in zo’n auto rijden. Die mensen zijn niet gek."

Een rode Ferrari

“Welke wil je?”, vraagt instructeur Frans. “Die rooie,” zeg ik, “want die past bij mijn lippenstift.” En het is een Ferrari! Al sinds mijn puberteit - ik had een crush op Sonny Crockett (Miami Vice) - wil ik al een keer in een Ferrari rijden…

“Gaat u niet mee?”, vraag ik nog als Frans me een niet al te charmante helm heeft aangemeten “Nee hoor,” zegt hij, “dat kun je best zelf. Denk erom: als je wil schakelen, moet je flipperen.” Flipperen? “Aan weerszijden van je stuur zit een flippertje. Rechts is doorschakelen, links is terugschakelen. Zet hem maar in zijn 1 en druk de startknop in. Ik geloof erin. Je kunt dit. “Nee, dat kan ik niet!” roep ik nog. Maar de motor is al gestart en zo’n Ferrari maakt een teringherrie.  

Flipperen

Voor me rijdt collega B in een andere Ferrari, achter me een Lamborghini, aan weerszijden word ik ingehaald door snelle types met hysterisch gierende motoren. Het zweet staat in mijn handen. "Doorschakelen," fluister ik tegen mezelf. "Flipperen…" 

"Jezus, scherpe bocht, terugschakelen… Nee, hij blijft in zijn 5 rijden. O god, dadelijk hang ik in de vangrail… Verkeerde flipper gebruikt… Ik ga veel te snel…" Ik wil maar één ding en dat is die auto uit. De Ferrari van B verdwijnt uit zicht, ik voel een vreselijke opvlieger opkomen. Maar dat kan ook van de stress komen.

En dan zie ik plotseling voor me de auto’s stilstaan. Ik weet godzijdank nog hoe ik moet remmen. “Is er iets mis of durf je niet harder?”, vraagt de jongen, die voorop reed en de colonne heeft laten stoppen, vriendelijk als ik het knopje heb gevonden waarmee je het raampje opendraait. “Je reed 60 hè, dat is wel heel erg langzaam voor op het circuit.”

Sloom rijgedrag

Het laatste stuk probeer ik iets meer tempo te maken. Zonder veel succes. En zo word ik aan het eind van mijn eerste rondje netjes naar de kant gedirigeerd, terwijl de rest opgaat voor een tweede. Ik vermoed dat ik de eerste persoon ben die van het circuit van Zandvoort is gehaald wegens sloom rijgedrag.

Maar de risotto was heerlijk en de prins heel gezellig.

Het tweede rondje reed instructeur Frans en was ik slechts passagier. Hij deed 7 x zo snel over de rit dan ik. Ook dat was eens en nooit meer. Cameravrouw Marije heeft er een hilarisch filmpje over gemaakt.

 

Van de partners van VROUW