Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

Voor koken heb ik even geen tijd, want
Ik schrijf een boek

journaliste

Marjolein Hurkmans

Z

‘Zout op mijn huid’ is mijn lievelingsboek. Het kan zomaar zijn dat ik een huisje in Bretagne heb, omdat het verhaal zich daar afspeelt. Tussen de krijtrotsen en kliffen, waar de wind over de vlakte raast en het meest gewilde mode-item een gele regenjas is met een blauw-wit gestreepte voering. Want het regent er nogal eens.

Niet dat ik me daar bewust van was, toen ik het ooit samen met Lief kocht. Ik houd gewoon niet zo van warmte en hij ook niet. Maar wel van Frankrijk. Dan is de keuze voor Bretagne al snel gemaakt. Maar als ik er nu zo rondloop, langs de vissershuisjes en in de verte kinderen op het strand zie zoeken naar mosselen, dan denk ik dat de romantiek in het boek toch een rol heeft gespeeld.

Ik ben een boekenwurm, altijd geweest. Ooit ging ik literatuurwetenschap studeren in de hoop dat mijn dagen alleen nog maar gevuld zouden zijn met mooie woorden en prachtige zinnen van mensen met gouden pennetjes. Het was niks, die studie. Voor mij dan. Een boel gezwam over wat nou eigenlijk literatuur is en wat niet. Alsof dat ertoe doet, het verhaal raakt je of het raakt je niet. Als je er teveel bij na moet denken, dan is het niet goed. Dan haakt een mens af. Behalve als je erover na wíl denken. Over de liefde bijvoorbeeld. En of die nou wel of niet altijd overwint. En of je een personage nou liefhebt of haat, omdat ze zichzelf te elitair vindt om aandacht te schenken aan een Bretonse visser die intellectueel niet uitblinkt (dat is in een notendop het verhaal van ‘Zout op mijn huid’).

Boek

Afijn, het thema van VROUW Magazine deze week is zout. En ik ga bijna op vakantie, naar Bretagne dus. Dan is het onderwerp voor een blog gauw gevonden. Maar daar is nog een reden voor. Een boek! Afgelopen maandag heb ik het contract getekend voor een boek dat ik samen met mijn kinderen ga schrijven. Althans, ik schrijf en zij reageren op mijn gezwam. Nee, dat wordt geen literatuur. Ben je gek? Dat wordt gewoon gezellig. Kunt u eindelijk eens lezen wat die koters nou eigenlijk van mij vinden in plaats van alleen maar wat ik vind van hen.

Suggesties

Titel? Nog geen idee. Iets met moeders, kinderen, opvoeding, pubers, ontaarde moeders? Laat suggesties gerust achter op mijn Facebookpagina Marjoleinkooktover. Het moet 1 september af zijn. Dus daar heb je dan alsnog de culinaire link… Dat wordt weer heel veel bezorgpizza en afhaalchinees de komende weken. Ideeën voor snelle, maar gezonde happen worden dus ook zeer gewaardeerd. Anders rollen we straks met het hele gezin de boekpresentatieruimte binnen.

 

Van de partners van VROUW