Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Marjolein kookt over

'O mijn God,
ik had bijna mijn gezin vermoord'

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Het is 27 graden buiten. Er varen bootjes over de gracht, mensen lopen te flierefluiten in t-shirtjes en op teenslippers en ik hang ellendig op de bank. In een tentjurk. Mijn buik verdraagt even geen banden, zelfs niet van elastiek.

Gevalletje chili con carne met een nasleep. Want het kan niet altijd lukken in de keuken en bij mij is het dus faliekant mislukt. Het blijft wonderbaarlijk dat chili con carne zo kan laten mislukken dat je hele gezin in de lappenmand zit op die misschien wel ene zomerse dag die we dit jaar nog hebben (van buikpijn word ik heel pessimistisch). Iedere student kan het gerecht maken. Kom op nou, kwestie van een blik bonen opendraaien, toch?

Gedroogde exemplaren

Nou ja, dat was het hem nou net. Ik had geen blik bonen. Ik had wel een zak gedroogde kidneybonen. Verkeerd besteld. Dat krijg je ervan als je terugkomt van vakantie en voor je weer aan het werk gaat nog even snel de mail wil wegwerken, de was volledig wil hebben opgeruimd en ook nog voor de hele week boodschappen wil doen. Dan gaan er dingen mis. Een trui vervilt op het verkeerde wasprogramma en in plaats van een blik kidneybonen, bestel je zomaar een zak met gedroogde exemplaren.

Natuurlijk weet ik dat je die moet weken. Had ik ook keurig gedaan. De hele nacht stonden ze in het water. En daarna heb ik ze in de pan bij de rest van de ingrediënten gegooid. Moest vijftig minuten pruttelen. Dat leek me voldoende (mens, leer toch eens de gebruiksaanwijzingen te lezen!). Dat was het niet. De bonen waren keihard.

Rauwe bonen

'Dit is wel heel 'al dente'' zei Lief. Maar ik had zelf gehakt gedraaid van biefstuk en dat is ook zo zonde om weg te gooien. En langer laten koken was ook geen optie. Ik moest nog weg. De volgende dag zouden er kijkers komen in ons te koop staande huis in Overveen.

Er moesten nog verse bloemen op tafel en een appeltaart in de oven. Kan iemand dat huis onderhand eens kopen? Ik kan geen appeltaart meer zien en ben trouwens ook door mijn recepten heen. We aten ons manmoedig door de harde bonen heen. Ik grapte nog: "Honger maakt rauwe bonen zoet."

Enorme buikkramp

Nou, echt niet. Rauwe bonen zijn gewoon rauwe bonen. Ook als je honger hebt. En je krijgt er dus enorme buikkramp van. Zo erg, dat je niet eens weet hoe je in je bed moet liggen. 'Ik kon alleen nog maar op mijn zij' zei Jongste vanochtend. 'Ik dacht: Ik ga vannacht dood terwijl ik op mijn zij lig.'

Op Google lees ik dat rode en bruine bonen ongekookt zelfs giftig zijn. Je kan het ervan aan je hart krijgen. O mijn God, ik had in mijn haast bijna mijn gezin vermoord. Terwijl ik de appels schil voor de zoveelste appeltaart houd ik mijn telefoon in de gaten. Dadelijk bellen ze dat mijn man in het ziekenhuis is opgenomen. En terwijl het ding in de oven staat, check ik even Jongste zoon. Hij zal toch niet in een rauwe-bonencoma zijn geraakt?

Kookmissers

En zo zie je maar weer. Ik kan hier wel allemaal leuk over eten en koken schrijven, in werkelijkheid zit ik tussen de vuile pannen met een gezin op de bank dat kermt van de buikpijn. Gifmengster die ik ben!

Nu ben ik benieuwd naar jullie grootste kookmissers, bij wijze van troost voor mijn eigen culinaire geblunder. En mocht je de gouden tip hebben om een huis te verkopen (of het ultieme appeltaartrecept!), laat daarover dan gerust een bericht achter op mijn Facebookpagina Marjoleinkooktover. Daar vind je ook de winnaressen van de waterflesjes. Degene die de leukste tip heeft, stuur ik een kookboek; er zaten een heleboel nieuwe titels bij mijn post.