Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein Hurkmans
Foto: Eigen foto
Marjolein kookt over

Het regent en het regent...
Ik ben er van in de bonen

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Het regent. En het regent. En het regent. De sojabonenboer houdt de moed erin. We worden van regenjacks voorzien. En van rubberlaarzen die beeldig matchen met de stormbestendige paraplu’s. Maar te oogsten valt er niks. "Want daarvoor is het nog te vroeg." Nou ja, dit jaar dan. Vorig jaar kon er in september wel degelijk worden geplukt. Maar toen was het ook een stuk droger geweest. En tja, deze zomer is toch ietwat in het water gevallen.

Ik wist niet eens dat er in Nederland sojabonen werden geteeld. Ik heb een vegetarische zoon en heb er te vaak naast gezeten als er weer eens een bevlogen vleeseter een tirade tegen hem begon over platgebrande oerwouden en hoeveel dieren daar wel niet het loodje door leggen. Alleen maar omdat hij geen biefstuk wil eten. Als je dat maar vaak genoeg hoort, denk je dat het waar is. Stom misschien, maar ik ben er ook nooit verder ingedoken.

Drink

En het is niet waar, zegt men bij Alpro Soja (die me dus hebben uitgenodigd voor de sojabonenoogst, die helaas aan het verregenen is). "De sojabonen waarvoor oerwouden worden platgebrand, worden gebruikt voor diervoeding. Eet je graag een stukje koe dat gevoerd is met soja, heb je zo een paar voetbalvelden met verkoolde bomen en planten op je geweten."

"Maar de soja waarvan 'melk' (zo mag het eigenlijk niet heten. Je moet 'drink' zeggen, maar zo weet je tenminste wat ik bedoel), 'vla' en 'yoghurt' wordt gemaakt, komt dus van velden in Europa; wordt gewoon geteeld in Hoog Soeren - of all places.

Oplossing

En in Vlaanderen en deels in Canada. "Maar dat wordt dan met een boot naar onze fabrieken vervoerd en daardoor is het veel minder belastend dan soja die we in Italië zouden verbouwen en dan per vrachtwagen zouden vervoeren."

Ik word nog een paar uur om de oren geslagen met cijfers over de hoeveelheid water, afvalstoffen en energie die het kost om een liter koeienmelk te produceren versus een liter sojadrink. Ik geloof het allemaal wel.

Lichtelijk lactose-intolerant als ik ben, is de sojadrink sowieso een goede oplossing. Prima om chocolademelk mee te maken, uitstekend voor de cappuccino maar helaas minder smakelijk in de bechamelsaus, want te zoet. Daar zoek ik nog een oplossing voor.

Dood

En ondertussen blijft die regen maar tegen de ruiten kletteren. Op tv zegt een meneer die het geheim van gelukkig zijn zegt te hebben gevonden: "Je moet alles positief insteken. Mijn zoon is dood. Als ik dat zeg, word ik ongelukkig. Maar als ik zeg: 'Hij heeft 21 jaar geleefd en we hebben het heel fijn gehad', voelt dat heel anders."

Ik snap de boodschap, maar denk niet dat die in mijn geval zou werken. Ik geloof niet dat ik nog ooit gelukkig zou kunnen worden als een van mijn kinderen overlijdt. Met de regen daarentegen, kun je alle kanten op.

Zwerfkat

Deze week dus niet 'Shit het regent (en die arme sojabonen)', maar 'Hoera, het regent! Kaarsjes aan en minder kans dat de kat ontsnapt.' Want poes Tudy zit moedeloos naar al dat water te kijken. Ze zit nou al anderhalve week voor het raam, in de hoop dat ze iets kan bedenken waardoor het glas verdwijnt en ze alsnog de straat op kan. Zwerfkat in gevangenschap. Hoe sneu.

Maar ze krijgt dankzij alle tips die ik van jullie kreeg nu wel dagelijks gekookte witvis met extra vitamines en mineralen. Ze kaant al snel voor een tientje per dag weg. Echt dikker wordt ze er niet van. Ik snap dat. Als ik iedere dag alleen maar gekookte vis zou eten, werd ik ook graatmager. Misschien moet ik het eens met een harinkje proberen?

Kat in de houdgreep

Afijn, ze is er nog steeds. Tegenwoordig hebben we een heel familiesysteem om te voorkomen dat ze ontsnapt en schooiend over straat loopt te schuimen. Gaat de bel, dan roept een kind door een kiertje van het raam: 'Graag even wachten, we komen eraan', het ander gaat meteen op jacht naar de kat om die in de houdgreep te nemen (niet denken: 'Ze is niet in de buurt', want ze kan zomaar ergens verscholen zitten om op het juiste moment naar buiten te glippen) en de derde doet de deur open als het sein 'kat meester' is gegeven.

En iedere avond voor we gaan slapen, worden alle ramen gecontroleerd. Want als je middenin de nacht moet plassen en je laat je kamerdeur open, dan smeert ze hem zo door het openstaande raam. Ik houd niet van slapen met gesloten ramen, dus we overwegen nou toch een bench voor ’s nachts, ondanks de overvloed aan berichten van mensen die het zielig vinden voor een zwervertje dat ze nou ook nog eens achter tralies zit. We moeten het voor onszelf ook een beetje leefbaar houden.

Dierenbeulen

Over al jullie reacties gesproken: er zaten er nogal wat tussen van mensen die ons dierenbeulen noemden omdat we een zwervertje uit Frankrijk mee naar huis hadden genomen. Dochter moest ervan huilen en ik was er ook een beetje van in de bonen. Citaatje: 'Dieren en koraal moet je laten waar het is' (en daar dan wat krachttermen omheen). Jullie hebben allemaal groot gelijk.

Ter verdediging: Ze heeft Tudy weggetrokken bij een uitbaatster die net druk bezig was het katje dood te trappen. Toch een uitzondering op de regel denk ik. Het kookboek gaat naar Irma Dix, die ook ooit een Tudy opraapte en me een berichtje stuurde over hoe het eindelijk allemaal toch nog goed afliep. Dat geeft een mens moed. Irma, stuur je me nog even je adres in een pm?

Het leukste vegetarische adres

En dan heb ik er deze week natuurlijk ook weer een. Op de pagina Marjolein Kookt Over in VROUW staat iedere week een rubriekje met daarin een leuk adresje. Maar zelf woon ik in de Randstad maar er zijn natuurlijk elders in Nederland ook zat leuke eettentjes en culiwinkeltjes. Dus... wat is het leukste vegetarische adres van Nederland?

Weet jij het perfecte adres? Post dan hier een bericht. En als je de pagina dan ook even liket, maak je meteen kans op een kookboek (ik kan namelijk alleen de winnaar taggen als hij/zij de pagina heeft geliket).