Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

Snikkend streelt mijn dochter
het levenloze katje

journaliste

Marjolein Hurkmans

V

Vandaag is het Dierendag; de dag waarop we onze huisdieren in de watten leggen, iets extra lekkers geven. Maar voor Tudy, het graatmagere katje dat de dochter van Marjolein in Frankrijk van straat plukte, zal het nooit meer Dierendag zijn. Ondanks de goede zorgen en alle adviezen, stierf ze deze week in haar slaap.

Ze ligt op een kussentje, de oogjes gesloten, de pootjes licht opgekruld. En naast dat kussen zit mijn dochter te snikken. Ze streelt zacht het beige vachtje van het levenloze katje. Tudy is niet meer.

Havenstadje

Nog maar een week of drie terug schreef ik over dat kleine scharminkelige poesje dat mijn dochter en haar verkering hadden opgeraapt in Frankrijk. En hoe dat nu verder moest, of iemand een idee had? Want nooit eerder zag ik een katje zo mager. En wat we haar ook voerden, ze gaf alles over.

We kregen vele tips binnen. We moesten haar vis geven, want ze was immers gevonden in een havenstadje. Waarschijnlijk was haar maag niks anders gewend. Ik kocht kabeljauw, koolvis en tilapia. We vermengden het met speciale voedingssupplementen waarvan ze zou aansterken.

Zwerversbloed

Soms kwam ze een paar gram aan, meestal niet. En ’s nachts huilde ze omdat ze zo dolgraag naar buiten wilde. Maar dat mocht niet. Want de keren dat ze ontsnapte, kreeg meteen haar zwerversbloed de overhand.

Bedelend liep ze over straat, ze drong restaurantkeukens binnen en liep al voedsel stelend over de tafels van het terras. Tot iemand haar oppakte, het telefoonnummer op het halsbandje zag en Dochter belde: 'Wat ben jij voor een dierenbeul dat je je kat zo uithongert!' Moedeloos ging ze het katje dan weer halen.

Vla met slagroom

We gaven haar schoteltjes vol kattenmelk, want daar zou ze dikker van worden. Op aanraden van een vriend probeerden we het met vla en slagroom. 'Want wat maakt het nog uit? Als ze maar aankomt!' En ondertussen werd ze met de dag hologiger.

En liever. Tudy was geen afstandelijk katje. Ze was dol op knuffelen. Als Dochter thuiskwam uit school, rende ze haar op haar magere pootjes enthousiast tegemoet. Ze lag graag op schoot of dicht tegen iemands been aan in de hoek van de bank.

Dierenbeul

'Weet je wat ik pas een dierenbeul vind?', mailde iemand, 'mensen die een zwerfdier uit hun eigen omgeving wegrukken en het mee naar huis nemen. Koraal en beesten moet je laten waar je ze vindt!'

Dochter las het terwijl het katje op haar schoot lag te slapen en moest er een beetje van huilen. Natuurlijk weet ze best dat dieren in het buitenland van straat oprapen geen goed idee is. Maar dit specifieke katje rukte ze weg onder de voeten van iemand die haar net aan het doodschoppen was. Wie was hier nou de dierenbeul?

Dierenarts

Anderen meldden dat we er verstandig aandeden met het scharminkeltje naar de dierenarts te gaan en gaven en passant aan wat er allemaal mis kon zijn. Daar waren we natuurlijk allang geweest. Dochters spaargeld en dat van haar verkering was opgegaan aan onderzoeken en medicijnen.

We maakten toch maar weer een afspraak voor een nog grondigere check. Met röntgenfoto’s. 'Maak je geen zorgen', zeiden Lief en ik tegen de moedeloze kattenouders. 'Deze onderzoeken betalen wij. We houden inmiddels ook van dat scharminkeltje van jullie. En we willen dat ze het goed heeft.'

Bench

Via een collega regelden we een bench. Dan had ze haar eigen plekje en kon er toch nog af en toe een raam open. We legden er kussentjes in en haar favoriete 'dekentje'; een trui met een rendier die ik ooit voor dochter breide.

Ze stierf in haar slaap. Op het met die trui bedekte kussentje. Ze hebben haar erin gerold en met die trui weggebracht naar de dierenarts. Haar as gaat terug naar Frankrijk, waar Dochter en de verkering het zullen uitstrooien over zee.

Dank voor jullie tips

Lieve lezers van VROUW.nl, ook namens mijn dochter wil ik jullie heel graag bedanken voor al jullie tips en adviezen. We vinden het heel erg dat we Tudy niet hebben kunnen redden. Maar we hopen dat we haar toch een paar mooie laatste weken hebben bezorgd.