Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw in bed met medicijnen
Foto: Alice S. | Hollandse Hoogte
Marjolein kookt over

'15 miljoen euro winnen?
Ik kom liever van die griep af'

journaliste

Marjolein Hurkmans

M

Marjolein heeft de griep en komt tot de conclusie dat ze echt geen 15 miljoen euro hoeft als ze daarvoor in ruil een levenlang zou hoesten. Want ze houdt zich liever bezig met de vijf culinaire gourmetgerechtjes die ze je vanaf maandag voorschotelt, met het oog op de kerst.

Ik reed naar huis. Het interview ging goed. Tegen de verwachting in waren er geen files. Op Sky Radio zong iemand over de twaalf dagen die ons nog restten tot Kerstmis (het waren er nog 18, maar een kniesoor die erop let) en ik zat zo’n beetje na te denken wat het voorgerecht moest worden.

En dat ik niet moest vergeten nog even de taartjes te bakken voor Valentijnsdag. Tja, welkom in mijn leven. Het was 7 december, ik moest dat weekend nog Sinterklaas vieren, Kerstmis stond op stapel en beroepsmatig zat ik al in half februari, want de 8ste hadden we de shoot ingepland voor de Valentijnsdag-productie.

En toen kreeg ik keelpijn. Een beetje, zo’n zeurende. Zo van: hallo, je hebt een keel. En die vindt het tijd om je daarvan bewust te maken. Toen de taartjes stonden af te koelen, begon het snotteren. Een dag later, tijdens de shoot, was mijn hoofd vol watten gepropt en liep ik rond als een zombie. Godzijdank waren die taartjes al gemaakt.

Ik dacht nog: joh, het is weekend. Maandag ben ik wel weer beter. Er stonden grootse dingen te gebeuren die week. De uitreiking van de Mercurs bijvoorbeeld. Hoofdredacteur Marieke was genomineerd. Mijn mooie kanten LaDress-jurk hing al klaar. Met rode suède pumps en rode lippenstift. Niks meer aan doen.

Gemberthee met vieux

Op zondag tijdens de sinterklaasviering met het gezin, moest ik zo verschrikkelijk hoesten dat ik er bijna in bleef en het Schone Kind, dat voor de kost rockmuziek maakt en ervaringsdeskundige is op het gebied van keelproblemen, gemberthee maakte met vieux en honing.

Het mocht niet baten. Ik deed geen oog dicht, zat de hele nacht rechtop in het logeerbed. Op Facebook kreeg ik een herinnering uit 2010: ‘zwaar in de lappenmand’. Kennelijk heb ik mijn persoonlijke 7 year itch als het om griep gaat.

Ik moest zo hard hoesten dat ik nauwelijks sliep. De huisarts schreef me codeïne voor. Marieke won de award, terwijl ik Gordon gaat trouwen keek. Niet in zwart kant, maar in een zuurstokroze pyjama.

Trouwen is geen amusement

Gordon trouwde niet, maar dat weet je vast al. De hele goegemeente voelde zich opgelicht. Ik niet. Stomme anti-climax van zo’n programma natuurlijk, maar hoe dom is het als je zomaar trouwt voor de kijkcijfers? Er zijn levens gemoeid bij zo’n huwelijk, harten die gebroken kunnen worden.

Trouwen is geen amusement, maar iets wat je serieus moet nemen. Ik kan het weten, ik heb het een keer gedaan en dat was 28 jaar geleden. En mijn zoon doet het een soort van. Komende donderdag. Dan tekenen hij en zijn vriend een geregistreerd partnerschap. Ze werden zomaar verliefd. Er is geen camera aan te pas gekomen. 

Gezondheid kun je niet kopen

In de pauze kwam de reclame voorbij van de Staatsloterij. Ik kon 15 miljoen winnen. Of zelfs iets meer nog. En dat was leuk, want dan kon ik mijn moeder meenemen tijdens het parachutespringen. Ik wil niet parachutespringen, ik wil van die griepbacterie af. En die gedachte sloeg in als een bom.

Stel dat ik kon kiezen: ik krijg nu die 15 miljoen, maar dan blijf ik de rest van mijn leven mezelf iedere nacht om het uur wakker hoesten, moet ik in de logeerkamer slapen, rechtop zittend tegen een stapel slaapzakken en doet mijn hele middenrif pijn van het gehoest. Of ik krijg dat geld niet, maar vier volgende week gewoon gezond Kerstmis…

Dan kies ik dus dat laatste. Met heel mijn hart. Wat ze zeggen is waar: gezondheid gaat boven alles en met al het geld van de wereld kun je het niet kopen. En dan heb ik dus maar een griepje hè, geen ernstige aandoening.

Lekker rozig

Afijn, mijn nieuwjaarswens, voor al die mensen die niet de 15 miljoen winnen en aan wiens huis ook die bus van de Postcodeloterij voorbijrijdt: ik hoop dat jullie een heel gezond en vrolijk 2018 tegemoet gaan.

In het geval van een verkoudheid: 2 cm gember fijngesneden in heet water, met een dopje vieux en een eetlepel honing. Het werkt voor geen meter, maar je wordt er wel lekker rozig van. Fijne Kerstmis alvast.

Kerstgourmet

Over kerst gesproken, je gaat natuurlijk gourmetten. Dat doet 80% van de Nederlanders schijnt. Vorig jaar heb ik een vlammend betoog geschreven over waarom je dat nou juist niet zou moeten doen. Dat heb ik geweten. Die 80% gourmetters klommen allemaal in de virtuele pen om mij de oren te wassen.

Nou oké dan. Bij wijze van het jaarlijkse kerstmenu van VROUW.nl: komende week 5 redenen om wel te gourmetten. Oftewel, 5 leuke minireceptjes voor een culinaire kerstgourmet. Met ingang van komende maandag (en dan op zaterdag 23 december de boodschappenlijst bij wijze van bonus).

Ik moet ze nog wel even maken. Meedenkers zijn welkom (want ik ben dus niet zo’n gourmetter). Laat hier je recept achter. Het leukste recept probeer ik uit en de bedenker stuur ik bij wijze van bedankje een kookboek op.