Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eendenborst met bosvruchtensaus
Foto: Eigen foto
Marjolein kookt over

'Ik neem mijn verlies:
dit jaar gaan we gourmetten'

journaliste

Marjolein Hurkmans

I

Ik ben niet zo'n gourmetter. Dat kan na vorig jaar geen verrassing zijn. Ik gaf jullie toen tien redenen om niet te gourmetten met Kerstmis, jullie gaven me per mail er 595 om het wel te doen. En dus neem ik mijn verlies. Deze week, in de aanloop naar de feestdagen, ieder dag een gourmetreceptje. Voor als je het feestelijker wil dan het geijkte stukje kipfilet met satésaus.

Waarom doe je dit jaar niet eens een aantal leuke gourmetgerechtjes voor de kerst op de site, vraagt onze - op 14 december bekroonde - hoofdredacteur. Ze heeft sinds kort een schoonkind dat dolgraag gourmet met kerst. En nou moet ze er zelf dus ook aan geloven.

Rare neus

Ik zou zo’n jongen gaan tegenpraten bij mijn dochter. "Maar liefje, denk je nou echt dat het wat is, die knul? Hij heeft wel een beetje een rare neus hè. En dan dat lachje…" Want zo’n gourmetter aan mijn kersttafel, ik kan veel hebben, maar dat dan net weer niet.

Maar misschien is het verder wel een hartstikke aardige jongen, die steevast aanbiedt om te helpen afwassen, uit zichzelf de hond uitlaat en je kind op handen draagt. Mag je hem dan afrekenen op zijn voorkeur voor dat gedoe met die kleuterpannetjes die nooit echt heet genoeg worden?

Sterrenchef

Daarbij las ik onlangs dat 80% van de Nederlanders het liefst gourmet tijdens Kerstmis. Zelfs sterrenchef Sergio Herman schraapt met liefde een omeletje van het pannenbodempje (sorry voor alle verkleinwoordjes, maar dat doet gourmetten nou eenmaal met me).

Als ik al die mensen meteen afserveer als potentiële geliefden voor mijn kinderen, wordt de spoeling wel heel dun. En nou ja, ik vind dat dus leuk: inktvissen ontleden en gevogelte volstoppen. Maar jij misschien wel niet. Dat kan. Jij bent misschien wel dol op urenlange wandelingen over golfcourts of dagjes sauna. En daar vind ik dan weer geen bal aan.

Parfum op een schoteltje

Enfin: 5 dagen, 5 gourmetreceptjes. "Denk je nou echt dat die mensen dat dan ook gaan maken?", vraagt dochterlief die de foto’s voor me maakt. Ach, maakt niet uit. Als jij dolgelukkig wordt van kipfilet met satésaus en gehaktkoekjes met ketchup, gewoon lekker doen!

Als het maar gezellig is en niemand ruzie krijgt aan de kerstdis. En dan nog een tip van mijn oma uit de tijd dat er vooral gefondued werd en de oliewalm nog dagenlang in de vitrage hing: parfum op een schoteltje en aansteken.

Recept 1: Eendenborst met bosvruchtensaus

Nodig: 300 g eendenborst, gesneden in plakken van 1 cm dik, 1 gesnipperd sjalotje, 1 uitgeperste teen knoflook, de blaadjes van 2 takjes tijm, 1 el olijfolie, 1 el bosvruchtenjam, 1 el rode wijn, paar vlokjes boter

Voorbereiden: Meng de olie met de knoflook, het sjalotje en de tijm en marineer de eendenborst hierin. Zet het vlees met marinade en al op tafel.

Bereiden: Leg de eend op de grillplaat en bak hem een paar minuten aan beide kanten. Doe ondertussen wat jam in het pannetje en verwarm dat onder de grill. Als het een beetje is ingedikt, doe er dan wat wijn bij en roer dit met de jam tot een saus. Roer er tot slot een paar vlokjes boter doorheen en leg de eend bij de saus in het pannetje.

Morgen: pannenkoekjes met bospaddestoelen