Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

twee scharrelvarkens
Foto: Hollandse Hoogte
Marjolein kookt over

'En zo werden
mijn twee oudsten vegetariër'

journaliste

Marjolein Hurkmans

Z

Zul je altijd zien, heb je jezelf de bedelstaf ingekocht aan de eendenborst en de hertenbiefstuk, blijkt een van de gasten aan de kerstdis geen vlees of vis te eten. Speciaal voor de vegavisite vandaag een feestelijk vegetarisch gerechtje.

Er waren eens twee biggetjes, die samen speelden op het erf van een boerderij in Bretagne. En er waren twee Nederlandse kinderen (drie eigenlijk, maar de derde zat nog in de kinderwagen dus die was zich van geen kwaad bewust).

Olivia en Babette

'Hoe heten de biggetjes?', vroeg het meisje aan de boer. In het Nederlands, maar gelukkig kende de moeder genoeg Frans om te vertalen. De twee kinderen mochten de namen verzinnen, zei de boer. Het werden Olivia en Babette.

De vakantie ging voorbij en het jaar dat erop volgde ook. Een zomer later zaten de twee kinderen met gespannen gezichtjes in de auto. Hoe zou het hun biggetjes zijn vergaan? Zouden het al grote varkens zijn geworden? De moeder hoorde hen met lede ogen aan. Want ze had zo’n voorgevoel…

Glazen potje

'Waar zijn Olivia en Babette?', riep het tweetal blij terwijl de twee het erf van de boer opstormden. Er was in de verste verte geen varkentje te bekennen. En de boer had in de tussentijd geen Nederlands geleerd.

Toch begreep hij de vraag. Hij pakte een glazen potje uit de kast en drukte dat het meisje in de handen: 'Voila, la Babette', zei hij. En hoewel de kinderen geen woord Frans spraken, begrepen ze hem toch…

En zo werden mijn twee oudsten vegetariër. Oudste is dat veertien jaar later nog steeds, dochter heeft het tien jaar volgehouden. Tot ze een gezellige gitarist tegen het lijf liep die heel goed pannenkoeken met spek kan bakken. Afijn, voor de vegetariërs onder de gasten aan de kerstdis onderstaand recept.

Recept 2: pannenkoeken met paddenstoelen en bosuitjes

Nodig: 250 g bloem, snufje zout, 500 ml melk, 2 grote eieren, 3 el verse salie, 125 g paddenstoelenmix, scheutje sherry of witte port, roomboter, fijngesnipperd bosuitje.

Klop de bloem met zout, melk en eieren tot een beslag en roer er 3 el verse kleingesneden salie doorheen Borstel of veeg 125 gram paddenstoelenmix schoon en snijd ze in dunne plakjes.

Aan tafel: bak de paddenstoelen in een beetje roomboter. Blus af met een scheutje sherry en schenk het beslag erover. Bak tot de bovenkant van het pannenkoekje droog wordt, keer om en bak de andere kant kort. Bestrooi met fijngesnipperde bosuitjes.

Morgen... Tortilla!