Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

Ik kan niet wachten op kleinkinderen om
kerstkoekjes mee te bakken

journaliste

Marjolein Hurkmans

I

Ik heb nou al 24 jaar kinderen, althans ik begon er met een en eindigde er met drie. En toch heb ik nog nooit kerstkoekjes gebakken. Ik ben van de worstenbroodjes en de tig gangendiners. Koekjes zaten nooit zo in het systeem. Tot de VROUW-kerstborrel deze week. Voor ons filmpje waarin we jullie een vrolijk kerstfeest wensen, wilde ik graag met iets eetbaars op camera. En dus stond ik vroeg op en sloeg aan het bakken.

Het was zo leuk om te doen dat ik er nou spijt van heb dat ik samen met mijn kinderen koekjes bakken niet al jaren geleden heb opgenomen in onze kersttradities. Ik denk niet dat ik ze nou nog zover ga krijgen. Dat wordt wachten op kleinkinderen. De oma-to-be hangt het kerstschort vast klaar.

Huwelijkscadeau

Zoonlief heeft deze week een geregistreerd partnerschap getekend met zijn vriend en het setje betrekt binnenkort samen een eengezinswoning. Samen een kindje maken, zit er niet in. Maar er zijn andere wegen die naar het oma-schap leiden. Ik geef ze een adoptiefolder als huwelijkscadeau en sla vast de versierselen in.

Heb jij wel kleine kinderen of ben je al oma? Zo maak je ze dus (let op: het is een wat taaier deeg. Je wilt niet dat je koekjes meteen breken als je er een sterretje opplakt).

Recept kerstkoekjes

Nodig: 50 g honing, 50 g stroop, 75 g basterdsuiker, 100 g boter, 375 g bloem, 1 ei, ½ tl bakpoeder, ½ tl zout, kruiden naar smaak: bijvoorbeeld met gemberpoeder en kaneel, maar een oosters kruidenmengsel als ras el hanout is ook heel bijzonder. Of gewoon speculaaskruiden.

Smelt de suiker met de honing en stroop in een pan en roer er de helft van de bloem, de specerijen en het zout doorheen. Goed mengen. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg (het blijft vrij zacht, als het te veel plakt: iets meer bloem toevoegen).

Leg het deeg afgedekt een uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg in delen uit tot een dunne plak (van een mm of 2/3). Steek er met vormpjes kerstbomen, sterren en poppetjes uit. Heb je die niet, dan kun je ook een klein schoteltje of grote dop gebruiken, maak je er gewoon kerstballen van. Vergeet niet met een rietje gaatjes in de koekjes te prikken, anders kun je ze straks niet ophangen.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de koekjes erop. Bak ze tussen de 5 en 10 minuten goudbruin (regelmatig kijken). Laat afkoelen op een rooster. Versier ze met glazuurstiften (te koop bij de supermarkt) en strooisels. Die vind je op de bakafdeling van je winkel, maar hagelslag en kleine snoepjes kan ook. Het glazuur werkt meteen als lijm.