Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

McDonalds burgers
Foto: imago stock&people | Hollandse Hoogte
Marjolein kookt over

Een hamburger uit eigen keuken
maakt ook happy hoor!

journaliste

Marjolein Hurkmans

M

McDonald's is booming, zo blijkt uit de jaarcijfers. Als culinair redacteur heb ik ook helemaal geen moeite met een Big Mac op z'n tijd. Maar zo'n hamburger kun je ook prima thuis maken.

We zitten massaal aan de Big Mac, als we de jaarcijfers van de hamburgerketen moeten geloven. De omzet is de laatste jaren enorm gestegen. Even voor de duidelijkheid, ik vind zo’n burger op zijn tijd dus prima.

Sundae caramel 

Afgelopen week nog, moest ik mijn vader na mijn werk ophalen in Tilburg. Met schreeuwhonger heb ik toen een bakje McNuggets gehaald. En ik, toen puber, heb zoete herinneringen aan shopmiddagen met mijn moeder.

Na het winkelen gingen we bij een van de eerste McDonald's in Nederland (Nederland kreeg zijn eerste McDonald’s restaurant in 1971 in Zaandam, red.) een Sundae caramel eten, met van die lekker kleverige lauwwarme caramelsaus en stukjes noot. Ik vind het nog steeds een van de beste ijsjes die ik ken.

Gelige frietsaus

En dan ken ik ook nog mensen die een moord doen voor die gelige frietsaus (tip: meng mayonaise met piccalilly en je komt een heel eind in de buurt), een vegetariër die een uitzondering maakt voor de McKroket en heb ik er persoonlijk ook helemaal geen moeite mee om af en toe zo’n beker ijskoude aardbeienmilkshake naar binnen te slurpen.

Met de nadruk op af en toe dus. Want nou ja, het zijn natuurlijk niet de gezondste vetten en over het zoutgehalte zullen we maar niet eens beginnen. Maar ik eet ook weleens een hele zak nachochips, met gesmolten kaas.

Ik ben dan weliswaar een fanatiek pleiter voor eten zonder zakjes en pakjes, maar dat wil niet zeggen dat je nooit eens een keer uit de bocht mag vliegen. Van boerenkoolsapjes en avocadochocolade worden maar heel weinig mensen gelukkig. Ik in ieder geval niet.

De gele M

Toen mijn kinderen klein waren, konden we geen gele M voorbijrijden of ze begonnen al te gillen. Daar was ik op een gegeven moment klaar mee. Om van het gezeur af te zijn, heb ik toen mijn eigen hamburgermenu gemaakt voor thuis.

Hartstikke simpel: ovenfrietjes (er bestonden nog geen Airfryers dus die waren wel iets slapper dan het echte werk, maar in deze tijd met zo’n ding op het aanrecht, heb je dat probleem ook niet meer), een broodje tartaar en een milkshake uit eigen keuken. Grote bak sla erbij... Ze waren er helemaal gelukkig mee en kregen zo ongemerkt toch nog iets gezonds binnen.

Recepten

Ook zelf fastfood op tafel zetten? Bij deze mijn recepten.

Patat

Koop oven- of Airfryerfriet. Meng de mayonaise met een eetlepel piccalilly.

Big Mac

Nodig pp: een tartaartje, een halve tomaat, 2 blaadjes sla, kaiserbroodje, dessertlepel ketchup, plakje kaas naar keuze

Snijd een tartaartje in twee helften, maak er twee afzonderlijke bolletjes van en druk die plat tot schijfjes. Bestrooi met zout en peper en bak ze kort aan beide zijden bruin in de koekenpan. Snijd een tomaat in schijven en bak die in dezelfde pan.

Snijd een kaiserbroodje met een kartelmes in drie delen. Beleg het onderste gedeelte met een blaadje sla, leg er een tartaarschijfje op en een schijfje tomaat, leg het middelste gedeelte van het broodje erop, beleg dat ook met blaadje sla, een schijfje tartaar en een plak tomaat en leg er vervolgens een plakje kaas op. Dessertlepel ketchup om het af te maken en het laatste stukje brood kan er bovenop.

Aardbeienshake

Gooi een doosje bevroren aardbeien in de blender, doe er een glas yoghurt bij en een eetlepel honing. Blenderen, klaar!