Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein kookt over

De amandelmelk kan door de gootsteen
Lang leve Joris Driepinter

journaliste

Marjolein Hurkmans

H

Het was gisteren​ Wereldmelkdag, het internationale feestje van Joris Driepinter, de held uit mijn jeugd. Hij dronk drie glazen melk per dag en daarna kon hij een roze olifant optillen. Kom daar maar eens mee aan bij de gemiddelde hedendaagse peuter. Een olifant optillen; ze zien je aankomen.

Een paar jaar geleden is melk zo’n beetje in de ban gedaan. Mede dankzij de bestseller Melk, de Witte Sloper werd de zuivel een omstreden dingetje. Melk zou alleen voor kalfjes zijn en allerlei vreselijke ziektes veroorzaken bij mensen die dagelijks een litertje wegtikten.

Er kwam een hele reeks alternatieven op de markt: rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, sojamelk… In feite plantaardige producten, die de naam melk helemaal niet mochten voeren en inmiddels is dat ook opgenomen in de wet. Amandelmelk werd amandeldrank, sojamelk heet nu sojadrink, etc.

In de ban

En ik was daar allemaal best ontvankelijk voor. De zuivel ging in huize Hurkmans grotendeels in de ban. Niet helemaal natuurlijk, er is nog steeds geen goed alternatief voor roomboter en ik houd te veel van kaas om al te rigoureus te werk te gaan, maar cappuccino kun je ook zetten met sojadrink en waarom zou je geen amandeldrank in je taartbeslag gooien? Als je er genoeg chocolade doorheen mikt, proef je daar niks van.

Yoghurt, kwark en slagroom bleven wel gewoon van de koe komen. De alternatieven vond ik niet te hachelen (veel te zoet) en nou ja, die koeien in de wei moeten ook wel een functie hebben. Anders staan ze daar zo nutteloos te wezen en we hebben ze nou eenmaal. Zoals bij alles in mijn leven: echt consequent was ik weer eens niet.

Allemaal kalfjes

Voor een nog te verschijnen verhaal in de Telegraaf dook ik er deze week eens in. Melk, de witte duivel… Ik belde naar het Voedingscentrum, naar voedingsdeskundigen en googelde me suf op de cijfers. En daarna ben ik huis gaan houden in mijn koelkast.

Want wat bleek: melk, mits je geen lactose-intolerantie hebt, is dus helemaal niet slecht voor je. Als het om de witte motor gaat, zijn we allemaal kalfjes die wel varen bij de vitamines, eiwitten en calcium die in melk zitten. En op sojadrink na (waaraan vitamines en calcium zijn toegevoegd), is er eigenlijk geen goed alternatief voor de gewone koemelk.

Suiker

Een paar feiten op een rijtje: in amandeldrink zitten nauwelijks amandelen. In sommige soorten havermelk zit evenveel suiker als in een glas cola, rijstdrink bevat zo weinig voedingswaarde dat vorig jaar een Belgisch kindje is overleden omdat zijn veganistische ouders hem flesjes rijstdrink gaven; dood door ondervoeding

Om met de mevrouw van het Voedingscentrum te spreken: “Dezelfde groep mensen die de mond vol hebben van zogenaamde superfoods, waar de gezondheidsclaims niet van zijn onderzocht, verloochenen de koemelk, waarvan door de Wereldvoedselorganisatie (die overigens ook Wereldmelkdag in het leven heeft geroepen) wel is bewezen dat het heel goed voor ons is.”

En wij onze kinderen maar haver- en amandelmelk voeren. Geen wonder dat ze geen olifanten meer op kunnen tillen. Dûh…

Door de gootsteen

Helemaal aangesproken hoefde ik mezelf gelukkig niet te voelen. Ik ben niet zo van de superfoods. Maar heel blijmoedig heb ik de amandelmelk, die toch al over de datum was, want niemand in huis wilde hem drinken, door de gootsteen gegoten.

En daarna ben ik een pak karnemelk gaan halen. Poeh poeh, dat hebben we dan ook weer gehad. Moet je trouwens eens mengen met jus d’orange (jaha, daar zit suiker in. Dus?). Half karnemelk, half jus en dan ijsblokjes erin. Daar kom je de hete zomerdagen wel mee door. En voor je het weet, sjouw je zo een halve dierentuin op je schouders mee.