Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Twee kinderen van Marjolein
Foto: Eigen foto
Marjolein kookt over

Trakteren
kun je leren

journaliste

Marjolein Hurkmans

M

Mijn oudste zoon is eind juli jarig. Dat was makkelijk: lading raketjes mee op de laatste schooldag en hupsakee. Iedereen blij, de zomervakantie kon beginnen. Jongste verjaart op 4 december. Joh, minizakjes pepernoten in een jutezak, Pietenpet op z’n hoofd. Niks meer aan doen.

En het meisje van het gezin had dan weliswaar geen bijzondere datum, maar die had haar (bloemen-)naam weer mee. Wat je allemaal kan doen met het thema Madelief! Cup cakejes met een hartje van gele Smarties en bloemblaadjes van wit snoeppapier, gele lolly’s geplakt op een uit wit papier geknipt bloemetje met groen crêpepapier om het stokje... De mogelijkheden waren eindeloos.

Chips

Maar dat was toen. Oudste wordt deze maand 25, hij nam dertien jaar geleden afscheid van de basisschool. Ja, ook toen was het beleid: geen snoep. Maar om de een of andere onduidelijke reden mochten cupcakes wel en over chips werd ook niet moeilijk gedaan.

En verder zagen de juffen en meesters het gewoon genereus door de vingers als we over de schreef gingen met teveel suiker en kleurstof. Ben blij dat ik het achter me heb kunnen laten. Tegenwoordig schijnt het beleid een stuk minder tolerant te zijn.

Al voor de tweede keer heeft een school zelfs aangekondigd van het hele fenomeen trakteren maar liever af te zien: teveel gedoe met allergische kinderen en te duur voor armlastige ouders. Ik vind het doodzonde. Je bent maar een keer per jaar jarig. En zo duur en ongezond hoeft het nou ook weer niet te zijn.

Acht opties:

1. Snijd een kerstomaatje doormidden en zet dat op een bolletje mini-mozzarella. Maak stipjes met Griekse yoghurt. Voilà: paddenstoeltjes. Zet ze eventueel op een schaal bestrooid met waterkers.

2. Spaar eerst voldoende wc-rolletjes en snijd deze met een scherp mes in rondjes van 3 cm. Teken er een vlinderdasje of een parelkettinkje op. Kook evenveel eieren hard als er kinderen in de klas zitten. Zet in ieder kokertje een ei.

Knip cirkels van gekleurd papier en knip die in tot halverwege. Vouw er feesthoedjes van. Plak de hoedjes met eetbare lijm (tip: gebruik eiwit!) op de eieren. Maak van kappertjes de oogjes en van een half plakje wortel het mondje (gebruik een dunsnijder).

3. Snijd wortels en komkommer in staafjes, doe ze in een plastic frietbakje (die kun je meestal wel kopen bij de patatzaak, het liefst die met een apart bakje voor de saus). Meng Griekse Yoghurt met bieslook, peper en zout en doe dat in het sausbakje. Plastic vorkje erin en klaar zijn je gezonde frietjes.

4. Rijg beurtelings een druif en een blauwe bes aan een satéstokje. Eindig met een aardbei bovenop voor een fruitige vuurpijl.

5. Maak een gezonde snoepketting van blokjes kaas, kerstomaatjes, blauwe en groene druiven, aardbeien en meloenbolletjes. Prik in alle 'kralen' eerst een gaatje met een satéprikker en rijg er daarna keukentouw (van dat roodwitte-touw waarmee je ook rollade opbindt) doorheen.

6. Snijd een watermeloen in dunne schijven en snijd die met een pizzasnijder in 8 delen. Leg er plakjes banaan, blauwe bessen en schijfjes aardbeien op. Bestrooi met geraspte appel.

7. Kook eieren hard, verwijder de dooier en prak die fijn met mayonaise, peper, zout en een beetje kerriepoeder. Spuit (of schep) in iedere witte helft wat van het mengsel. Zet er een nachochipje rechtop in en je hebt een zeilbootje (ah, 1 zo’n chipje mag toch wel?)

8. Nog simpeler? Koop minidoosjes rozijntjes, pak ze in met glimmend papier en strik er een lintje omheen!