Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jamie Oliver
Foto: Hollandse Hoogte
Marjolein kookt over

'Lieve Jamie,
je maakt het wel heel ingewikkeld'

journaliste

Marjolein Hurkmans

D

Dolgelukkig was Marjolein Hurkmans met het nieuwe boek van Jamie Oliver. Ze plande meteen een Italiaans etentje. Maar kan iemand haar misschien vertellen waar ze gedroogde varkenswang vandaan haalt? Verward schreef ze een open brief aan Jamie.

Lieve Jamie

Ik kan mij er maanden op verheugen Jamie: een nieuw kookboek van jouw hand. Al vanaf het moment dat de brochure van de uitgeverij op mijn mat valt met daarin de vooraankondiging, slaap ik slechter. Een nieuw Jamie-boek, een nieuw Jamie-boek… Ik maak nog steeds de worteltaart uit je allereerste publicatie. Nooit een beter recept gevonden.

En dan dat kerstboek van jou… Na twee keer Kerstmis plakten de pagina’s zo aan elkaar dat ik een nieuw exemplaar moest kopen. Gewoon om het recept voor de hasselbacks met blauwe kaas te kunnen lezen. En 5 ingrediënten is de favoriet van mijn jongste zoon. Heb ik geen zin om te koken, dan hoef ik alleen maar dat boek op tafel te leggen met mijn bankpas ernaast. Krijg ik vanzelf een appje: 'Ik kook vanavond mam.'

Dolgelukkig

Ik was dus dolgelukkig toen ik hoorde van jouw nieuwe Italiëboek. En diepongelukkig toen bleek dat - vanwege mijn vakantie - niet ik maar collega Sabine met jou mee mocht naar het land dat je zo had geïnspireerd. Gelukkig was daar nog de troostprijs: vorige week werd het boek bezorgd…

Nog voor ik het boek ook maar had opengeslagen, was mijn bericht in de familie-app er al uit: 'Binnenkort een Italiaans etentje jongens. Wanneer kunnen jullie?' Mijn (schoon)kinderen en eten zijn een match made in heaven. En inderdaad, de enthousiaste reacties vlogen me om de oren.

Gedroogde varkenswang

En dan is het dus zaak om een menu samen te stellen. Het toetje was meteen raak. Tiramisu met limoncello. Hallelujah. Maar toen begon het, Jamie… gerookte mozzarella en gedroogde varkenswang... Waar koop ik dat in vredesnaam?

Kijk, ik ben een werkende moeder. Ik heb geen tijd om buiten werktijd het hele land af te speuren naar bieslook- of andere kruidenbloemetjes. En ik woon evenmin in Amsterdam of naast de Rotterdamse foodhallen (Het paradijs; in mijn volgend leven kom ik terug als duif in de Foodhallen!).

Rozen harissa

In de middelgrote stad waar ik woon de door jou veelvuldig in de ingrediëntenlijst terugkomende octopus zien te scoren, is hier al een uitdaging en bij de plaatselijke super hoef ik echt niet aan te komen met de vraag of ze ook babycourgettes mèt bloem of inktvisinkt hebben. En dan bevindt mijn stad zich nog in de Randstad.

Woon je daarbuiten dan vermoed ik dat zoeken naar rozen harissa een daginvulling op zich is. Zit ik daar watertandend boven een boek vol recepten waar ik dingen voor nodig heb waarvan ik geen idee heb hoe ik eraan moet komen. Ik denk dat ik toch maar weer naar je kerstboek grijp. Gooi ik er hier en daar wat oregano overheen en breng ik het gewoon als Italiaans.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een prachtig boek. Het staat heel mooi tussen mijn andere Jamie-boeken. Maar het blijft gok ik wel een van mijn schoonste kookboeken. Je blijft natuurlijk mijn held hè, maar mag het de volgende keer weer iets toegankelijker?